Ulazak na Kosovo Đuriću može da zabrani samo Republika Srbija

Meru zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju direktoru Kancelarije za KiM može da izriče samo Republika Srbija.  Kancelarija ne pridaje posebnu pažnju "pojačanoj retorici" i "nerazumnim potezima" iz Prištine, ovako su iz pres službe Kancelarije za KiM komentarisali jučerašnju odluku vršioca dužnosti kosovskog ministra spoljnih poslova Petrita Seljimija da se njenom direktoru Marku Đuriću na neodređeno vreme zabranjuje ulazak na Kosovo i Metohiju. Srbija očekuje da se serija restriktivnih odluka iz Prištine donešenih prethodnih dana povuče nakon razgovora u Briselu koje su danas najavili srpski premijer Aleksandar Vučić i Kancelarija za KiM.

"Posao Direktora Kancelarije za KiM je da bude sa svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, a zabrane može da mu izriče samo njegova država. Ne bismo pridavali mnogo značaja pojačanoj retorici i nerazumnim potezima Prištine, koji ovih dana imaju jednokratan i dnevnopolitički karakter," navedeno je u pisanom odgovoru na pitanja koja je KoSSev sinoć uputio službi za medije Kancelarije za KiM.

I u ovom odgovoru iz Kancelarije su ponovili očekivanja izneta ranije danas da se problemi u vezi sa serijom najnovijih restriktivnih odluka iz Prištine reše "najkasnije" nakon sastanka u Briselu:

"Očekujemo da najkasnije nakon sastanka u Briselu, u utorak, Priština svoje aktivnosti vrati u konstruktivne okvire postojećih sporazuma o posetama zvaničnika i o slobodi kretanja," naglašeno je na kraju pisanog odgovora za KoSSev iz Kancelarije za KiM.

Podsetimo, Seljimi je juče doneo odluku da na "neodređeno vreme zabrani" ulazak na KiM Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Ova odluka je, međutim, usledila par sati nakon još jedne odluke iz Prištine – da se svim licima koja poseduju srpske lične karte gradova sa Kosova i Metohije, odnosno, "srpskih paralelnih struktura", kako je saopštila kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, od 18. aprila zabrani ulazak na KiM, kao i izlazak sa KiM-a.

Ovo, ipak, nisu jedine restriktivne mere iz Prištine u ovoj nedelji. Mera zabrane ulaska na KiM izrečena je i načelniku generalštaba Vojske Srbije, Ljubiši Dikoviću, lideru Dveri, Bošku Obradoviću, te lideru Srpske radikalne stranke, Vojislavu Šešelju. Prethodno su iz Prištine usledile i "recipročne mere" protiv Srbije, a za prevoznike gasa i nafte koji poseduju uverenja za prevoz ove robe izdata od strane srpskih institucija. Sve ove odluke desile su se u zatišju razgovora Beograda i Prištine u Briselu, usled izbora koji očekuju Srbiju 24. aprila. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.