Uhapšen kosovski haker: Podatke zaposlenih u američkoj vojsci i vladi prosledio ISIS-u

Vlasti Malezije su juče uhapsile kosovskog Albanca, Ardita Ferizija, zbog sumnje da je teroristički haker i da je pružao materijalnu podršku ISIS-u, ukravši „lične identifikacione podatke“ (PII) članova američke vojske i zaposlenih američke vlade, saopšteno je iz američkog ministarstva pravde. Ferizi, pod hakerskim nadimkom “Th3Dir3ctorY,” je i vođa kosovske hakerske grupe "Kosova Hacker’s Security" (KHS), a sumnja se da je podatke prosledio direktno, u javnosti poznatom članu ISIS-a, Junaid Husainu, poznatijem kao Abu Husain al-Britani.

Američko ministarstvo pravde je objavilo i dokument – tužbu protiv Ferizija, a koju je podigao okružni sud istočne Virdžinije. Tužbu, možete pogledati OVDE.

"Ferizi je upao u kompjuterski sistem jednog preduzeća koje se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama i ukrao PII hiljada pojedinaca. On je tada obezbedio PII više od 1.000 članova vojske i državnih službenika ISIS-u kako bi bili iskorišćeni protiv ovih zaposlenih. Između juna i avgusta 2015., Ferizi je nezakonito dao PII-jeve članu ISIS-a Junaidu Husaniju – Abu Husaniju al-Britaniju. Jedanaestog avgusta u ime hakerske grupe Islamske države – Hacking Division (ISHD) Husani je objavio twitt 'NOVO: Američka vlada i vojska HAKOVANI od strane Hacking Division Islamske države,' koji je sadržao link na dokument od 30 stranica," stoji u saopštenju ovog američkog ministarstva.

U istom dokumentu su se, kako dalje dodaju iz ovog ministarstva, na 27 stranica nalazila imena, imejl adrese, imejl lozinke, lokacije i brojevi telefona oko 1.351 zaposlenog u vojsci i vladi.

"Ova objava je imala nameru da podržavaocima ISIS-a u Americi i bilo gde obezbedi PII-jeve koji su pripadali navedenim zaposlenima Vlade sa ciljem da ohrabre terorističke napade protiv ovih lica," dodaje se dalje u saopštenju.

Američke vlasti navode i da je istragu u ovom slučaju vodio Federalni istražni biro (FBI), da traže ekstradiciju Ferizija, a da ukoliko bude osuđen, može da dobije kaznu zatvora do 35 godina. 

Ovo, međutim, nije prvi slučaj da američke vlasti pokreću proces protiv Albanaca sa Kosova zbog terorizma i veza sa terorističkim grupama. Tako je početkom novembra, dvadesetsedmogodišnji kosovski Albanac, Sami Osmakač, osuđen u Sjedinjenim američkim državama na 40 godina zatvora zbog planiranja terorističkih napada u ovoj zemlji, prenose kosovski mediji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.