Ugašeni srpski snovi o specijalnim sudovima na severu

Izvor: RTK 1 (tekst na albanskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Izvinjavamo se za eventualne greške u prevodu.

"Sporazum je sada u završnoj fazi. Prvi princip ovog sporazuma je da se uspostavi unitarni sistem Kosova na severu naše zemlje. Ovaj sporazum je jednom i zauvek ugasio snove o stvaranju specijalnih sudova u severnoj Mitrovici", rekla je zamenica premijera Edita Tahiri, dodajući da neće biti nijednog drugog suda na severu.

Na sledećem sastanku koji će biti održan u martu na nivou dva premijera, očekuje se da će biti potpisan sporazum u oblasti pravosuđa. Poslednja runda dijaloga, 22. po redu koja je održana u Briselu, dovela je do približavanja stavova prema kojima se ispunjavaju uslovi Prištine za organizaciju suda i tužilaštva na severu, a u skladu sa ustavom i zakonima Kosova.

Zamenica premijera Kosova, Edita Tahiri, izjavila je za RTK da je sporazum o pravosudnom sistemu već dostigao završnu fazu. Sa ovim sporazumom je ugašen zahtev Srbije za posebnim sudom u severnoj Mitrovici.

"Sporazum je sada u završnoj fazi. Prvi princip ovog sporazuma je da se uspostavi unitarni sistem Kosova na severu naše zemlje. Ovaj sporazum je jednom i zauvek ugasio snove o stvaranju specijalnih sudova u severnoj Mitrovici," rekla je zamenica premijera Tahiri.

Srpska strana je tokom razgovora u Briselu zahtevala da severna Mitrovica ima zasebnu zgradu Osnovnog suda, kao i da slučajeve koji se dogode na severu budu procesuirani u ovom delu (grada, prim. red.). Ali kako navodi Edita Tahiri, snovi srpske države su zauvek ugašeni posle ovog sporazuma. Nijedan od uslova Srbije se neće ispuniti i neće biti posebnog suda na severu.

"Zgrada Osnovnog suda će biti u severnoj Mitrovici. Zgrada ovog suda za taj region će se nalaziti u Mitrovici. Nakon potpisivanja ovog sporazuma počeće integracija srpskih sudija i tužilaca u pravosudni sistem Kosova, a u skladu sa kriterijumima iz ustava i zakona Republike Kosovo."

Iz diplomatskog kabineta Evropske Unije stigao je poziv delegacijama Beograda i Prištine da što je pre moguće pristanu na primenu svih delova Briselskog sporazuma, pre svega u oblasti pravosuđa. Istovremeno i Srbija i Kosovo su svesni da zastoj u pregovorima, u situaciji u kojoj obe strane očekuju parlamentarne izbore, kao i to što mandat Ketrin Ešton ističe krajem godine, može negativno uticati na proces evropskih integracija obe strane.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.