Udruženje novinara Kosova osudilo izjavu šefa Kurtijevog kabineta: „Otvoreni poziv na linč medija“

Šef kabineta kosovskog premijera, Ljuan Daljipi (Luan Dalipi)
FOTO: AGK

Šef kabineta kosovskog premijera, Ljuan Daljipi (Luan Dalipi), napao je bez presedana medije na Kosovu, oglasila se Asocijacija novinara Kosova koja je osudila navode ovog zvaničnika iznete na Fejsbuku.

Kako navode, Daljipi je povezao pojedine medije sa kriminalnim radnjama i podelio građane, tj. pozvao „dostojanstvene“ da takve medije bojkutuju.

„Udruženje novinara Kosova smatra da je ovakav javni poziv najbližeg čoveka premijera Kurtija veoma opasan i ujedno predstavlja otvoreni poziv na linč“, poručuju iz Udruženja novinara.

Kažu da se ovakvim načinom obraćanja nastavlja sa napadima pojedinaca iz parlamentarne većine na Kosovu.

„To direktno ugrožava bezbednost novinara i pogoršava klimu za bavljenje novinarstvom“, zaključili su iz ovog Udruženja.

Daljipi je juče u objavi na Fejsbuku poručio da se mediji koriste za ucenjivanje vlasti.

„Izmišljanje laži i zamki i objavljivanje istih na portalima čini da oni liče na kriminalizovane kompanije čiji je model poslovanja kleveta i pokušaj ucene vlasti ili manipulisanje javnosti“, kazao je.

Tvrdi da Kurtijeva vlada nije ucenjena, ali i da to nije bio slučaj sa prethodnim vlastima, kada su službenici „kupovali“ ćutanje portala novcem iz kosovskog budžeta.

„Raskinuli smo ove ugovore i plaćanja… Sada kada konačno imamo dobro upravljanje i zabranu ovakvih štetnih ugovora, neki portali pokušavaju da nam se osvete“, naveo je.

„Bilo bi dobro za dostojanstvene građane da ignorišu zlonamerne medije/portale (jednostavno da prestanu da ih prate na društvenim mrežama)“, naznačio je u objavi, šef kabineta kosovskog premijera.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.