Zakletva za pravdu: Basara se od sada brani ćutanjem zbog lošeg zdravstvenog stanja – nije bilo pritisaka

Ubistvo Olivera Ivanovića: Rada Basara saslušanje oliver ivanović
Ilustracija/FOTO: Zakletva za pravdu

Zakletva za pravdu: Basara se od sada brani ćutanjem zbog lošeg zdravstvenog stanja – nije bilo pritisaka…

Izvor: Zakletva za pravdu (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Optuženi za umešanost u ubistvo srpskog političara, Olivera Ivanovića, Rade Basara je na ročištu u četvrtak promenio stav u pogledu iznošenja odbrane, rekavši da će se od sada braniti ćutanjem.

U ovom slučaju, Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara optuženi su da su umešani u ubistvo Ivanovića koje se dogodilo u januaru 2018. godine, prenosi „Zakletva za pravdu”.

Optuženi Basara je svoju odbranu započeo na ročištu od 11. juna 2024. godine, gde je odgovarao na pitanja svog advokata Tom Gašija.

Na sednici od 12. juna 2024. godine nastavio je sa davanjem iskaza, ispitivanjem od strane specijalnog tužioca, Burima Ćerkinija i suda, ali je ova sednica prekinuta kada je sud shvatio da je advokat Dejan Vasić (branilac optuženog Dragiše Markovića) ovlastio pripravnika svoje kancelarije za zastupanje.

Međutim, optuženi Basara je na današnjoj sednici izjavio da je juče posle sednice imao zdravstvenih tegoba, u kom slučaju je završio u Hitnoj, u vezi sa čim je sudu predao lekarske izveštaje.

Zdravstvene tegobe

„Predloženo mi je da ostanem u bolnici i odbio sam jer se i mi bavimo odugovlačenjem sednice i od ovog trenutka ću se braniti ćutanjem, jer nisam u mogućnosti da pratim ovaj proces, jer imam ozbiljne zdravstvene probleme“, rekao je optuženi Basara.

Na pitanje predsedavajućeg suda, sudije Valjona Kurtaja, zašto ove zabrinutosti nije izneo na jučerašnjoj sednici, Basara je rekao da ih (tegobe prim. red.) nije osetio juče tokom sednice, već da su se kasnije pojavile.

Povodom ove promene stava optuženog Basare, tužilac Ćerkini je zatražio od suda da se postavi pitanje da li je ova promena stava nastala kao posledica bilo kakvog pritiska, pretnje, ucene ili nečeg drugog.

S druge strane, advokat Gaši je rekao da je pravno njegova jučerašnja izjava ništavna (nevažeća), pošto je pripravnik zamenio advokata Vasića, a prema njegovim rečima, ako se dozvoli da ova izjava uđe u spise predmeta, to je ozbiljno kršenje odredbi krivičnog postupka.

„Nije bilo pritisaka“

Na kraju, optuženi Basara je naveo da ostaje pri izjavama datim ranije u fazi istrage kao i iskazu datom na sednici 11.06.2024. godine, ali da ne ostaje pri izjavama datim na sednici 12.06.2024, a da će se od sada i nadalje braniti ćutanjem.

Takođe, rekao je da ova promena stava povodom njegove izjave nije vezana za bilo kakav pritisak, već samo za njegovo zdravstveno stanje.

Potom je sud doneo rešenje kojim se poništavaju sve radnje preduzete na jučerašnjoj sednici (12.06.2024. godine), zbog učešća lica u svojstvu branioca na sudskoj sednici, koje nije smelo da bude tu.

Stranke u postupku su se dalje izjasnile da nemaju nikakav drugi predlog za izvođenje bilo kakvih dokaza, u kom slučaju se ova faza postupka smatra završenom i na narednoj sednici se očekuje da će konačnu reč dati stranke.

Kažnjen sa 350 evra

Prethodno je advokat Vasić kažnjen sa 350 evra, pošto je na prethodnoj sednici poslao pripravnika svoje kancelarij, Gorana Mitrovića, da ga zastupa.

Opširnije o slučaju ubistva srpskog političara u severnom delu Kosovske Mitrovice čitajte na našoj tematskoj stranici: Ubistvo Olivera IvanovićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.