U Zubinom Potoku plate zdravstva i obrazovanja prebačene na kapitalne projekte; odbornici u Mitrovici o neisplaćenim troškovima i pritužbama građana

U Severnoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku juče su održane sednice Skupština ovih opština pri kosovskom sistemu. Dok se u Severnoj Mitrovici i Zvečanu na redovnim sednicama donešene odluke o formiranju novih odbora, usvajanju novih uredbi, te diskutovano o neisplaćenim troškovima za rad SO-a i pritužbama građana, u Zubinom Potoku su odbornici na vanrednoj sednici doneli odluku o rebalansu budžeta. A rebalans budžeta ove opštine podrazumeva da se novac predviđen za plate i dnevnice iz zdravstva i obrazovanja transferiše u kapitalne projekte. Tako je, za sada, opština Zubin Potok jedina opština koja je odlučila da se novac predviđen za plate i dnevnice zdravstva i obrazovanja, a koje se u sve četiri opštine na Severu više meseci ne isplaćuju, prebace i utroše na druge budžetske linije. 

Zubin Potok: 77 radnika zdravstva i 207 radnika obrazovanja

Opština Zubin Potok je, kao i ostale opštine na Severu, 24. aprila, usvojila izmene i dopune budžeta prema kojima su u opštinski budžet uključeni i radnici zdravstva i obrazovanja, a što su sve opštine do tada odbijale. 

Prema usvojenim izmenama i dopunama budžeta, budžet ove opštine obuhvata 77 radnika zdravstva i 207 radnika obrazovanja, a budžet iznosi 2.804.037 evra. 


Pročitajte još: 

SO Zvečan i Leposavić: Usvojen rebalans opštinskog budžeta za 2015. godinu

Usvojeni budžeti sa školstvom i zdravstvom: Revidiraju se spiskovi zaposlenih

Odbornici SO-a Zubin Potok su usvojili odluku da se izvrši transfer novca iz budžetske linije zdravstva, to jest, plata i dnevnica u kategoriju "kapitalni rashodi", a za nabavku medicinske opreme za Dom zdravlja u Zubinom Potoku.

Slično je urađeno i za budžetsku liniju plata i dnevnica za obrazovanje.

Odlučeno je da se novac za plate i dnevnice za obrazovanje prebaci u "kapitalne rashode" – za projekat rekonstrukcije objekta obdaništa "Naše dete"; zatim, da se izvrši transfer i iz plata i dnevnica srednjeg obrazovanja u kapitalne rashode, to jest, za rekonstrukciju objekta STŠ "Grigorije Božović" i uređenje školskog dvorišta.

Što se tiče budžetske linije plata i dnevnica osnovnog obrazovanja, donešena je odluka da se iz ovih budžetskih linija izvrši transfer na kapitalne rashode, to jest, za uređenje školskog dvorišta i izgradnju pratećih sportskih objekata osnovne škole "Jovan Cvijić".

Odluka o izmenama i dopunama budžeta se tiče i transfera novca iz budžetske linije "kancelarija predsednika" – to jest da se novac iz ove budžetske linije u iznosu od 30.000 evra prebaci na kategoriju "robe i usluge".

Severna Mitrovica: Odluka o formiranju odbora za bezbednost, rodnu ravnopravnost; odbornici zabrinuti za neisplaćene troškove SO-a i prigovore građana o donacijama nevladinim organizacijama

Odbornici SO-a Severna Mitrovica su juče doneli odluku o formiranju odbora za bezbednost i rodnu ravnopravnost, dok će na sledećoj sednici i kandidovati članove ovih odbora.

Na jučerašnjoj sednici, međutim, odbornici su govorili i o troškovima Skupštine iz 2014. i 2015. koji još uvek nisu realizovani. Kako je istakla predsedavajuća SO-a, Ksenija Božović, problem u realizaciji troškova je u administraciji.

"Smatram da sam kao predsedavajuća dužna da posle zadnje sednice Skupštine, sa svim vašim primedbama i predlozima sutra dan dostavila rekapitulaciju svih dugovanja izvršnoj vlasti za 2014. i 2015. To su imali i članova odbora da se uvere juče na sednici koju smo imali. Međutim, do današnjeg dana mi nismo uspeli taj problem da rešimo, odnosno ne mi, nego izvršna vlast. Mi smo imali juče odgovor od strane izvršne vlasti – gradonačelnika da su se neki kodovi prilikom plaćanja promenili. Malo mi je nejasan njegov odgovor na naše pitanje. Mi smo pitali za budžet SO-a koji smo usvojili jednoglasno, dobili određena sredstva od ministarstva za funkcionisanje Skupštine, ali očigledno da je, smatram, najveći problem oko realizacije u administraciji," objašnjavala je Božović.

Ona je dodala i da je žalosno da na sednicama nema "ni vode" za odbornike, te da "ovaj problem mora brzo da se reši", jer će zbog godišnjih odmora i predstojećeg rebalansa budžeta "troškovi iz ove godine ući u narednu".

Tema o kojoj su odbornici takođe diskutovali jesu i pritužbe građana o donacijama koje se prema rečima odbornika više puta dodeljuju jednog organizaciji, a nekim nijednom.

"Druga tema je, koju ste vi juče predložili, a ja samo da vas podsetim, to je tema pritužbe građana vezano za dodelu donacija od pojedinih međunarodnih organizacija. Mi smo o tome juče na odboru raspravljali i svi smo imali jedinstveno mišljenje po pitanju dodele tih donacija u granicama naših odgovornosti gde smo svi rekli da ne možemo da se mešamo u sredstva koja donator daje, ali možemo da diskutujemo i iznesemo mišljenja građana koji kažu da ta sredstva i donacije koje stižu nisu u interesu građana, da se za pojedine potrebe građana javljaju po tri donatora gde su ogromne pare, a na terenu je situacija sasvim druga. Imamo pravo da sugerišemo, predlažemo i čak i kritikujemo, jer ako se pojedini donatori hvale da su ogromna sredstva uložili u našu opštinu, a da građani nemaju koristi niti imamo rezultate na terenu, to je već tema o kojoj treba da pričamo, jer sa ove govornice će onda biti upoznati i građani da smo mi zainteresovani da njihove probleme rešavamo," rekla je predsedavajuća Skupštine, dodajući da se nadada će donatori, predstavnici međunarodne zajednice u još većem broju doći na sednice.

"Ne ulazimo u rad nevladinih organizacija i njihovog postojanja, ali nije u redu da ako postoji njih 50, rade samo dve koje se bave svime," dodala je Božović.

A odbornik Gzim Aljuši je dodao:

"Te donacije neko dobija od dva do tri puta, a neko nijednom. Takve donacije su za sve građane zajednice Severne Mitrovice. Ove primedbe nisu naše lične, nego primedbe građana koje iznosimo ovde. Zahtevam da na narednoj sednici predstavnici USAID-a i drugi budu prisutni."

Slično je poručio i odbornik Nedžad Ugljanin: "Imamo primera da se nekom daje pet puta jedan isti projekat istoj organizaciji i drugome tri puta. Tim fondovima imaju pristup samo dve tri organizacije i da se sve vrti oko jednih istih ljudi."

Zapisnik sa prethodne sednice

Jedan od albanskih odbornika je komentarisao i da u zapisnik sa prethodne sednice nije ušlo saopštenje GI SDP o tome da "Albanci za destabilizaciju krhke bezbednosti koriste maloletnike", ocenivši ga kao uvredljivo.

Odbornik Milan Kosovac je, međutim, istakao da u srpskoj verziji zapisnika stoji saopštenje, podsetiviši da se on izvinio i lično i u ime svoje partije, a zapisnik je usvojen većinom glasova odbornika.

SO Zvečan usvojena uredba o socijalnim subvencijama

Odbornici SO Zvečan su na jučerašnjoj redovnoj sedni usvojili uredbu o socijalnim subvencijama za pomoć bračnim parovima – finansijska pomoć za svako dete u iznosu od po 200 evra, a uredba se tiče i pomoći socijalno ugroženom stanovništvu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.