U toku usaglašavanje statuta severnih opština

Gradonačelnici opština sa Severa Kosova usaglašavaju statute sa kosovskim ministarstvom za lokalnu samoupravu; portparolka, Ljumnije Demi potvrdila za KoSSev seriju sastanaka.
 
Kosovski mediji su juče preneli izjavu zamenice premijera Kosova, Edite Tahiri, koja je rekla da su se dvojica gradonačelnika iz severnih opština sastali sa predstavnikom Ministarstva administracije lokalne samouprave radi usaglašavanja statuta severnih opština.  
 
"Održan je sastanak između Ministarstva za lokalnu samoupravu i dva predsednika opština na severu, sa ciljem usaglašavanja statuta. U sledećim danima će biti i drugih sastanaka sa drugim predstavnicima, ali smo jasno stavili do znanja da će se statuti smatrati pravno prihvatljivim samo ako budu u potpunosti u skladu sa zakonima Kosova", rekla je Tahirijeva.
 
U pisanoj izjavi za KoSSev, portparolka kosovskog ministarstva za administraciju lokalne samouprave, Ljumnije Demi, potvrdila  je da je ovaj sastanak održan prekjuče, ali nije želela da navede konkretna imena gradonačelnika koji su prisustvovali sastanku, kao i kosu bili predstavnici iz ministarstva. 
 
Portparolka Demi nije precizirala ni mesto održavanja sastanka, ali je navela da je to bio jedan u nizu već održanih sastanaka, kao i to da će u narednim danima uslediti još susreta sa predstavnicima severnih opština. 
 
"Sastanak koji je održan između zvaničnika Ministarstva za administraciju lokalne samouprave i predstavnika opština bio je konsultativan. Ministarstvo je obezbedilo dodatne potrebne informacije i objašnjenja koji se tiču toga da bi opštinske statute trebalo poboljšati kako bi se uskladili sa zakonima Kosova," naglasila je Ljumnije Demi. 
 
Na naše pitanje o čemu su se strane sporazumele kada su u pitanju statuti severnih opština, Ljumnije Demi je rekla da cilj svih ovih sastanaka nije "postizanje sporazuma u određenim tačkama," već to da ministarstvo obezbedi "potrebna pravna objašnjenja".
 
Statuti severnih opština usvojeni su 12. marta na konstitutivnim sednicama koje su se gotovo rutinski održale, u isto vreme, sa izuzetkom maratonske sednice SO Severna Mitrovica, na kojoj je statut usvojen posle 6,5 sati rada i višečasovnih konsultacija poslaničkih grupa. Predstavnici opština su tom prilikom istakli da su statuti iz četiri severne opštine statusno neutralni i u skladu sa Rezolucijom 1244. 
 
Ubrzo po usvajanju statuta, kosovsko ministarstvo za lokalnu samoupravu zatražilo je njihovu reviziju, što je značilo sprovođenje izmena i dopuna kako bi se statuti uskladili sa kosovskim zakonima – kako su zatražile kosovske vlasti. Opštinama na Severu Kosova dat je rok od 30 dana da se naprave izmene u statutima. Kosovski mediji su tada preneli ocenu kosovskih zvaničnika da su opština na Severu Kosova u suprotnosti sa Ustavom Kosova i zakonom o lokalnoj samoupravi.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.