Srbi opet bojkotuju rad kosovske skupštine?

Srbi južno od Ibra se bore za rezervisana skupštinska mesta; za Srbe na Severu ovo još uvek nije goruća tema

13:40 – Srpski poslanici u Skupštini Kosova zatražili su sastanak sa predsednicom Kosova i predstavnicima međunarodne zajednice kako bi razgovarali o omogućavanju prava na rezervisana mesta.

Poslanici srpske zajednice u kosovskom parlamentu uputili su pismeni zahtev predsednici Kosova, Atifeti Jahjagi, ambasadorki SAD-a na Kosovu, Trejsi Džejkobson i specijalnom predstavniku EU, Samuelu Žbogaru za prijem na sastanak, na kojem bi razgovarali o mogućem načinu regulisanja prava manjinskih zajednica na rezervisana skupštinska mesta.
 
Ukoliko se usvoji postojeći predlog novog kosovskog izbornog zakona, srpska zajednica i ostale nealbanske zajednice ostaće bez rezervisanih mesta u skupštini. U postojećem kosovskom skupštinskom sazivu, srpska zajednica ima 13 poslanika iz južnih delova Kosova, od kojih je 10 zagarantovanih i tri rezervisana. 

Albanski poslanici pokušavaju da predlog novog zakona uvedu u dnevni red sednice parlamenta. Sa druge strane, srpski predstavnici traže uklanjanje ovog nacrta sa dnevnog reda. Nakon dva odlaganja zasedanja skupštine, sednica je zakazana i po treći put za ovaj četvrtak.    

Prema dosadašnjem izbornom zakonu, Srbi imaju 10 zagarantovanih mesta u skupštini i isto toliko mesta druge nealbanske zajednice. Postojeći zakon takođe predviđa i dodatna rezervisana mesta za ove zajednice. Njima je omogućeno da dobiju poslanika iako ne pređu predviđeni cenzus od 5%, a osvoje predviđeni broj glasova za dobijanje poslanika. Na poslednjim izborima taj broj je iznosio oko 5.000 glasova.   

Predlogom novog izbornog zakona, predviđeno je da u predstojećem trećem izbornom mandatu, za nealbanske zajednice ostanu zagarantovana mesta, a  da se ukinu rezervisana mesta. 

Srbi južno od Ibra biju bitku za zadržavanje rezervisanih mesta

Potpredsednik Skupštine Kosova, Petar Miletić je u jučerašnjoj izjavi za Radio Kosovo rekao da je predsedništvo Skupštine Kosova juče odlučilo da se Nacrt Zakona o opštim izborima ponovo nađe na dnevnom redu zasedanja Skupštine već ovog četvrtka, naglasivši da srpski poslanici za sada smatraju da ne treba da učestvuju u raspravi o tom zakonu, dok ne budu imali jasnu informaciju da li će u narednom mandatu, pored garantovanih, postojati i rezervisana mesta za manjine u Skupštini Kosova.

Petar Miletić je takođe u jučerašnjoj izjavi za KIM radio rekao da je zbog izmena izbornog zakona sve izvesnije da će predstavnici manjinskih zajednica bojkotovati parlament Kosova. 

“S obzirom na to da je predviđeno da i na narednoj sednici zakon bude na dnevnomn redu, narednih dana bi trebalo da donesemo zajedničku odluku o daljim koracima. Smatram da odluka o tome da li ćemo učestvovati na narednoj sednici, ili ne, mora biti zajednička, ali smo bliži odluci da ne učestvujemo, s obzirom na to da se ništa nije promenilo po pitanju naših zahteva”, rekao je Miletić za KIM Radio.

Nakon dva neuspela pokušaja da se u dnevni red sednice parlamenta uvede i rasprava o novom nacrtu zakona o opštim izborima, sledeća sednica je zakazana za ovaj četvrtak. Predstavnici Srba zahtevaju da se sa dnevnog reda sednice povuče predlog zakona o opštim izborima, prema kojem raseljena lica koja ne poseduju kosovske lične karte nemaju pravo glasa na predstojećim kosovskim parlamentarnim izborima.

Srpski predstavnici takođe zahtevaju da se pre izmene zakona o opštim izborima, reši pitanje "rezervisanih" mandata za poslanike nacionalnih manjina. 

Radnici i meštani opštine Gračanica protestovali su protiv ovogo novog izbornog zakona. U međuvremenu, zamenik premijera Kosova, Slobodan Petrović je izjavio da podržava sve poslanike manjinskih zajednica u skupštini Kosova, koji se protive usvajanju novog Zakona o opštim izborima. 

Član Centralne izborne komisije, Nenad Rikalo je takođe kritikovao ovaj Zakon. U intervjuu za Tanjug on je rekao da ća se srpsko biračko telo na Kosovu smanjiti za 40 hiljada birača usled donošenja ovog zakona, te se ovaj zakon može smatrati i diskriminatorskim. On je takođe rekao da će Srbima ostati 10 zagarantovanih mesta ukoliko se ovaj zakon bude doneo, jer se to ne može promeniti, ali da se rezervisana mesta brišu. 

Zakon o opštim izborima nije deo zakona o posebnim pravima za zajednice 

Dodatni problem manjinskim zajednicama predstavlja činjenica da Zakon o opštim izborima, nije uvršten u kosovski ustav kao zakon o posebnim pravima za zajednice, pa je za usvajanje ovog zakona dovoljna prosta polovina od ustanovljenog kvoruma. Kako za "Vesti online" navodi šef poslaničke grupe Samostalne Liberalne Stranke, Saša Milosavljević,  time za usvajanje zakona o opštim izborima, kosovskom parlamentu nisu potrebni glasovi predstavnika srpske zajednice, te je jedan od načina za obaranje ovog zakona – žalba Ustavnom sudu Kosova.

Postoje neslaganja i o bojkotu 

Istovremeno, poslanica u kosovskoj skupštini, koalicije "Vakat", Duda Balje je za "Vesti Online" juče izjavila da postoje neslaganja i oko samog bojkota sednice parlamenta, dodavši da se predstavnici Srba najviše interesuju za pravo glasa interno raseljenih lica, dok njihovu poslaničku grupu koju čine Bošnjaci, Turci i Romi, ta tema "ne dotiče", a da im drugi članovi zakona ne smetaju. Ona je dodala da će se danas sastati i odlučiti da li će učestvovati u bojkotu parlamenta ili ne. 

Za Srbe severno od Ibra rezervisana mesta još uvek nisu goruća tema

Sa druge strane, za Srbe na Severu Kosova, pitanje rezervisanih mesta i predloga novog kosovskog zakona o opštim izborima još uvek nisu goruće medijske i političke teme, uprkos tome da je za očekivati da će, nakon njihovog učešća na kosovskim lokalnim izborima pod jakim uticajem zvaničnog Beograda, i nova vlada iz Beograda pozvati ove Srbe da učestvuju na predstojećim parlamentarnim kosovskim izborima. Pojedini beogradski predstavnici su već to i najavili, kao što je to učinio ministar Aleksandar Vulin tokom svoje poslednje posete Mitrovici, rekavši da bi učešće Srba na kosovskim parlamentarnim izborima bio način da se izgradi poverenje Srba u povratak na Kosovo i Metohiju, a da bi se kosovski izbori bez učešća Srba, teško mogli nazvati legitimnim.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.