U subotu protest podrške Oliveru Ivanoviću u Beogradu

Protest podrške lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću kojem je juče EULEX-ovo sudsko veće kosovskog osnovnog suda u Severnoj Mitrovici izreklo devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog "ratnog zločina" 1999. godine – biće održan sutra u Beogradu. Protest počinje u 12:44, na trgu Nikole Pašića, u organizaciji grupe # NoKosovoUNESCO koja je vodila kampanju protiv prijema Kosova u UNESCO. Danas su se, takođe, saopštenjem oglasili i studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Oni ističu da su "revoltirani" presudom Ivanoviću i da su kao "studenti i akademski građani, dužni da pruže podršku nepravedno osuđenom" Ivanoviću. U međuvremenu lideru GI SDP stiže podrška i iz Republike Srpske, od predsednika odbora za pomoć Srbima na KiM-u, Milorada Arlova. On u "otvorenom pismu EULEX-u i EULEX-ovom sudu" ističe da treba tražiti izvinjenje za "sve muke i patnje" koje su učinili "Oliveru, njegovoj porodici i srpskom narodu u celini". Nakon jučerašnjih brojnih reakcija, ni danas – dan nakon odluke suda o višegodišnjoj zatvorskoj kazni za jednog od nekada najuticajnijeg lidera Srba sa Severa KiM-a, reakcije srpskih zvaničnika, uz poruke podrške – ne jenjavaju.  

"Pozivamo sve građane Srbije i Republike Srpske da izađu i dignu glas protiv tiranije koju EULEX sprovodi nad srpskim narodom i pojedincima," navodi grupa NoKosovoUNESCO, ocenjujuću jučerašnju sudsku odluku kao "sramotnu".

Studenti najavljuju "demokratske mere za nedvosmilenu podršku srpskom narodu"; "svako od nas može biti Oliver"

Povezani članci: 

Oliver Ivanović osuđen na 9 godina, ostali oslobođeni

Oslobađajuća presuda Delibašiću: Trijumf pravde. Nevin čovek proveo 712 dana u pritvoru

REAKCIJE: Srbija šokirana presudom; nastavak agresije NATO-a na Kosovu

Studenti Prištinskog univerziteta, koji su se danas, takođe, oglasili, ističu da će u narednim danima obavestiti javnost o "budućim koracima i načinu podrške" Oliveru Ivanoviću i "svim nepravedno optuženim i osuđenim Srbima", te da će "u zavisnosti od budućih dešavanja, preduzeti određene, demokratske mere kako bi nedvosmisleno pružili podršku srpskom narodu."

"Da li je to pravda doživela još jedan u nizu poraza? Da li smo, samim tim što smo Srbi, osuđeni? Da li je pravda selektivna i da li uopšte pravda može biti selektivna?" – pitaju se, između ostalog studenti iz Kosovske Mitrovice i navode da "smo svedoci da je jučerašnja odluka EULEX-ovih sudija "još jedan u nizu pokušaja da se preostali srpski živalj iseli i napusti svoje vekovno ognjište." 

Ovi studenti, takođe, pozivaju građane Kosovske Mitrovice i svih srpskih sredina na KiM-u "da budu složniji nego ikad", jer se, kako navode, "nad našom zajedničkom sudbinom nadvio crni oblak i zajedništvo nam je neophodno". 

"Sutra svako od nas, preostalih Srba na Kosovu i Metohiji, može biti Oliver," zaključili su studenti.

Osnovni sud u Severnoj Mitrovici doneo je juče presudu petorici Srba sa zajedničke optužniceLider GI SDP Oliver Ivanović juče je odlukom EULEX-ovog sudskog veća Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici proglašen krivim za "ratni zločin", to jest, po prvoj tački optužnice – događaje iz aprila '99. On je osuđen na 9 godina zatvora, dok su ostala četvorica Srba, kojima se sudilo po istoj optužnici – srpski policijski pukovnik u penziji, Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović – oslobođeni, te im je istovremeno juče ukinut i kućni pritvor, uz sve ostale sudske kaznene mere.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.