U srpskim porodilištima na Kosovu u 2015. rođeno 890 beba

Natalitet srpske dece na Kosovu i ove godine je za pohvalu. U porodilištima u Mitrovici, Gračanici i Pasjanu, u 2015. godini rođeno je ukupno 890 beba.

U Mitrovičkom porodilištu u 2015. godini rođeno je 620 beba. Prema rečima ginekologa Zorana Jakšića, ovaj broj je zadovaljavajući, ali je manji nego prethodnih godina, zbog dobrog funkcionisanja porodilišta u Gračanici i nedavno otvorenog u Pasjanu, pa su u njemu uglavnom primljene pacijentkinje iz Mitrovice i Štrpca.

"Uglavnom je u tom nekom domenu od 600 do 750 beba, ali je manje nego prošle godine. Ranijih godina smo imali do 750, ali preko nismo imali. Ove godine je nešto manje, verovatno zato što Gračanica radi, jer smo prošle godine imali više pacijentkinja iz Gračanice," ističe Jakšić.

Ove godine je i ginekološko odeljenje u KBC-u Priština sa sedištem u Gračanici, funkcionisalo bez problema, pa je i broj beba veći u odnosu na prethodnu godinu.

"Imali smo plodnu 2015. godinu, ukupno smo imali 252 bebe, ali nadam se da ćemo do kraja godine da dostignemo i do 260. U odnosu na prošlu godinu, broj nam se poboljšao, jer smo imali blagi pad poslednje tri godine," kaže ginekolog Nenad Šulović.

Dugogodišnji neonatolog Jordan Manasijevski pokazao nam je kako izgleda pregled novorođene bebe. On je, takođe, poručio ženama da rađaju što više dece, jer je to najveće blago.

"Ovo je zdrava beba. Ja izazivam neurološke pokrete kod beba, evo vidite kako hoda, to se zove automatski hod. Slušamo srce i pluća i proveravamo refleks sisanja. Ovom prilikom poručujem majkama, da rađaju barem troje, četvoro," dodaje Mnasijevski.

Sredinom ove godine otvoreno je još jedno ginekološko odeljenje u Pasjanu, a tamo je za šest meseci funkcionisanja rođeno 20 beba. Francuska humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" pomogla je porodilišta u Pasjanu i Mitrovici, donacijom porođajnih stolova, pa su se zaposleni i ovom prilikom zahvalili direktoru organizacije Arno Gujonu – na poboljšanju uslova za rad ginekoloških odeljenja i pre svega na doprinosu za povećanja nataliteta srpske dece na Kosovu.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.