U septembru za Kosovo ističe moratorijum na lobiranje u međunarodne organizacije, šta kažu analitičari u Prištini

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova)

Još nije poznato da li će se vlada Kurtija pridržavati Vašingtonskog sporazuma, prema kojem je Kosovu zabranjeno da konkuriše za članstvo u međunarodnim organizacijama na period od godinu dana.

Jednogodišnji moratorijum završava se u septembru ove godine, što omogućava Kosovu da od ovog meseca podnese zahtev za članstvo u međunarodnim mehanizmima.

Ministarstvo spoljnih poslova (MIP) nije bilo dostupno da naznači da li će započeti pripreme za prijavu u međunarodne organizacije.

Stručnjaci za međunarodno pravo apeluju na institucije zemlje da što pre započnu proces lobiranja, kako bi se Kosovo pre nove godine moglo pridružiti bilo kojem od međunarodnih mehanizama, nakon što se jednogodišnji moratorijum prema Sporazumu iz Vašingtona završi u septembru.

Univerzitetski profesor Afrim Hoti kaže da pre donošenja konačne odluke mora da se preduzme niz akcija i aktivnosti koje moraju da ubede države da podrže Kosovo kako bi postalo deo međunarodnih mehanizama.

„Odgovorna vlada, država koja na svom dnevnom redu zaista ima članstvo u međunarodnim organizacijama, treba da donese ove odluke i smatram da nemamo apsolutno vremena, možda i kasnimo jer to ne započinje određenim datumom, već je to skoro trajan proces održavanja kontakata i stvaranja uverenja da države treba da podrže Kosovo da bude deo različitih međunarodnih mehanizama … Mislim da nemamo vremena za gubljenje, treba započeti što je pre moguće lobiranje u nadi da ćemo nakon isteka moratorijuma imati konkretnu prijavu i pre nove godine dobiti članstvo“, kaže on.

Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije (GLSP), kaže da Kosovo ne bi trebalo da pravi greške iz prošlosti, već da se usmeri na organizacije za koje zna da ima podršku.

Prema njegovim rečima, postoji niz organizacija za koje se Kosovo može prijaviti, u kojima ima veće šanse za članstvo.

„Pre nego što se prijavi za bilo koje članstvo, Kosovo ne bi smelo da pravi greške iz prošlosti, ne bi trebalo da se prijavljuje u organizacije za koje zna da nema glasova, gde zna da nema podrške i tamo gde njihovi saveznici ne podržavaju članstvo u tim organizacijama. Nemamo luksuz da imamo fijasko članstva u međunarodnim organizacijama, uzimajući u obzir spoljnopolitički kontekst Kosova, posebno u dijalogu sa Srbijom, na osnovu kojeg svaki naš neuspeh da se pridruži međunarodnim organizacijama bez odgovarajućeg planiranja, verujem da će se iskoristiti u procesu dijaloga i na taj način podriti legitimitet našeg državljanstva u međunarodnoj areni“.

O poštovanju Vašingtonskog sporazuma govorio je i Emir Abraši iz Demokratije plus, koji kaže da kao takav ovaj sporazum treba poštovati. Prema njegovim rečima, ako se Srbija ne pridržava potonjeg, to može da učini i Kosovo.

Kaže da moratorijum, koji ističe u septembru, ne sprečava vladu u lobiranju kako bi Kosovo posle ovog roka moglo da uživa članstvo u bilo kom od međunarodnih mehanizama.

„Nakon isteka moratorijuma u ​​septembru, vlada će moći da započne postupak prijavljivanja za međunarodne organizacije i da ne čeka dok moratorijum ne istekne, a zatim započne sa radom… Moratorijum ističe vrlo brzo, ne bi bilo dobro da izađemo kao ona strana koja krši obavezu koju smo preuzeli u Vašingtonu. Međutim, ako je istina ono što se dogodilo u Beogradu, da je predsednik Aleksandar Vučić pocepao sporazum, i ako se Srbija ne pridržava ovog sporazuma, to ne treba da čini ni Kosovo. Međutim, to se mora učiniti u punoj koordinaciji sa našim saveznicima“.

Kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisali su 4. septembra 2020. godine sporazum o ekonomskoj normalizaciji u Beloj kući, u prisustvu predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa.

Sporazum sadrži nekoliko tačaka u kojima su obe strane dužne da ga se pridržavaju, dok jedna od njih kaže da će se „Kosovo (Priština) složiti da primeni jednogodišnji moratorijum, a ne da traži novo članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija (Beograd) će se složiti da primeni jednogodišnji moratorijum na svoju kampanju za priznavanje i uzdržaće se od formalnih ili neformalnih zahteva bilo kojoj zemlji ili međunarodnoj organizaciji da Kosovo (Priština) ne prizna kao nezavisnu državu. Svi sporazumi o odricanju stupiće na snagu odmah“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.