U prodavnicama rade ljudi, a ne roboti, svi smo zajedno u ovome!

guzve 1
FOTO: KoSSev

Piše: Ivan Miletić

Juče su Krizni štabovi doneli odluku o novoj i još jednoj zabrani kretanja u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu – od 12 u podne do 6 ujutru svakog radnog dana u naredna 14 dana. Vikendom je puna zabrana kretanja.

To je izazvalo već jutros velike gužve.

guzve
FOTO: KoSSev

Novo radno vreme do 12 časova, kad podeliš sa brojem potrošača kod nas, iznosi da svaki minut 3,3 potrošača moraš da uslužiš, što im ne ostavlja vremena da izaberu željene namirnice. Jer za minut ne možeš ni da se okreneš a ne da trguješ. A dozvoljeno je da maksimum dva potrošača budu u trgovinama u isto vreme. U praksi, ovo mi se čini neizvodljivo.

Sa druge strane, veće su šanse za prenošenje virusa jer se stvaraju ogromni redovi i velike gužve.

E sada, vi meni recite, kako u to vreme od nekoliko sati da smestimo otvaranje i zatvaranje radnji, kad je za to potrebno određeno vreme?! Kako nabaviti robu od raznih dobavljača?! Kako u tako kratkom roku dobavljači da dostave robu? Kako stići platiti robu?! A raspodela artikala i izlaganje robe na rafove je skoro nemoguće.

NAJBITNIJE: U tim radnjama rade ljudi, a ne roboti i oni su izloženi velikom fizičkom naporu. Verujte da ne stignu ni obrok da imaju, jureći da usluže narod. Najveća rizična grupa za dobijanje virusa su oni – trgovci, prodavci i prodavačice i svi oni koji rade u lancu nabavke i prodaje namirnica.

Ali šta biste vi mogli da znate o tome kada nikada niste čekali u redovima, jer uvek neko drugi to radi za vas?! Ne dozvolite da vas taština ili strah spreče da se konsultujete sa ljudima, sa onima koji bi vam bili od pomoći.

Mislim da pored mera zaštite zdravlja građana, morate da razmišljate razumno i o njihovoj egzistenciji, koja je isto tako bitna. Ne može sve da stane, živeti se mora i da nas, ne daj Bože, čak i veće zlo zadesi.

Svi smo zajedno u ovome. Pogledajte i poslušajte svoje sugrađane.

Ivan Miletić je stanovnik Kosovske Mitrovice i trgovac je.Naglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike „Građani pišu“, potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.