U Prizrenu sutra promocija knjige „Kralj Petar Prvi u Prizrenu“

Dom kultrure Gračanica
Plakat: Dom kulture Gračanica

Promocija knjige „Kralj Petar Prvi u Prizrenu“ autorke Lele Marković biće održana sutra u 16 časova u Bogosloviji „Sveti Kirilo i Metodije“ u Prizrenu. Na promociji će sem autorke govoriti Živojin Rakočević i Aleksandar Gudžić, navodi se u saopštenju Doma kulture Gračanica.

U knjizi „Kralj Petar Prvi u Prizrenu“, se kroz poeziju, prozu i kroz slike obrađuje povlačenje srpske vojske preko Kosova i Metohije u periodu od 12 – 26. novembra 1915. godine.

„U ovoj knjizi otkrićete i ko se sve našao u koloni dugoj od Prokuplja do Prištine, čiji su ćivot sa svetim moštima nosili na leđima srpski vojnici, kako je izgledao Prizren iz ugla poznatih svetskih dopisnika, koji poznati srpski pisac je bio svedok zakopavanja kraljeve krune u Prizrenskoj bogosloviji, kako je izgledala poslednja sednica Vlade, liturgija kao i kako je izgledalo opraštanje od Prizrenaca pred povlačenje ka Albaniji“, navodi se u saopštenju gračaničkog Doma kulture.

Knjiga predstavlja simboličnu zahvalnost srpskim ratnicima, stradalnicima Velikog rata koji su 1915. godine boravili u Prizrenu, a objavljena je na 100. godišnjicu proboja Solunskog fronta i slavne pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Organizatori ovog događaja su Dom kulture „Gračanica“ i Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.