U Pasjanu prva liturgija posle kanonizovanja Bosiljke Rajičić

U crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Pasjanu služena je prva luturgija na Kosovu i Metohiji povodom odluke Srpske pravoslavne crkve da kanonizuje Svetu Bosiljku Pasjansku. Veruje se da se upravo u ovoj crkvi nalaze njene mošti. Prilog su snimile kolege sa RTV Pulsa.

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve je, početkom maja, odlučio da u diptih (knjige) svetih Pravoslavne crkve unese Bosiljku Rajičić iz Pasjana, a uz Grigorija Pećkog, pekara pećkog Vasilija. Svečano proglašenje svetih održano je 10. maja u hramu Svetog Save u Beogradu. Liturgiju je predvodio srpski patrijarh Irinej.

A jučerašnju na KiM-u, u Pasjanu, služio je vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom, uz pojanje monahinja iz manastira Gračanica.

„Ona je svojim stradanjem proslavila sebe, ona je svojom verom proslavila sebe i ona je bila sveta svo ovo vreme, ali je crkva ozvaničila ono čega smo mi bili svedoci i svesni sve vreme,“ kazao je vladika u besedi u malom hramu.

„Njen grob je ovde, u ovom hramu, njene svete mošti. I mnogi, i svi vi dolazite ovde moleći se njoj, da ona koja ima slobodu pred gospodom, jer je mučenički postradala i prinela svoje devojaštvu i mladost gospodu, da ima smelosti da zastupa pred Gospodom sve vas i da se moli za sve vas,“ dodao je.

Crkva u Pasjanu je, prema dostupnim informacijama, podignuta 1861. godine. Obnovljena je 2002. godine, nakon tadašnjeg zemljotresa, a radovi se ponovo sprovode unazad godinu i po dana. Većinu realizovanih radova, kako je javila RTV Puls, finansiraju humanitarna udruženja Švajcarska-Pasjane i udruženje Luksemburg-Pasjane, koja okupljaju meštane Pasjana koji rade u ove dve zemlje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.