U očekivanju informacija iz Specijalnog suda, veruje se da je „bar delimično potvrđena“

Hašim Tači i Kadri Veselji
Foto: Bota Sot

Veruje se da je optužnica protiv Tačija i Veseljija potvrđena, pišu mediji u Prištini. Međutim, sud u Hagu se još uvek nije oglasio. Ukoliko je ona i potvrđena, može biti objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred sudom.

Juče je istekao rok od šest meseci od kada je 24. aprila tužilaštvo podnelo na ispitivanje optužnicu Specijalnom sudu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i jednog od najuticajnijih političara Kosova – Kadrija Veseljija i još nekoliko drugih lica čija imena nisu saopštena.

Ali se u javnosti ova institucija još uvek nije oglasila da potvrdi da li je optužnica potvrđena ili ne, kao ni sami Tači i Veselji.

Oni se terete za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“. U optužnici se navodi da snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Koha piše danas da advokat Arianit Koci veruje da je optužnica „bar delimično potvrđena“.

„Mislim da je optužnica potvrđena, barem delimično, jer je pretpretresni sudija imao šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu“, rekao je on za Kohu.

„Do danas nemamo informacije da je optužnica odbačena, shodno tome je i potvrđena,“ naveo je ovaj advokat.

Podsećajući na to da je tužilaštvo izašlo u javnost pre potvrđivanja optužnice i štaviše, optužilo Tačija i Veseljija za podrivanje rada suda, prištinski list ističe:

„Ali sada, kada je istekao rok za potvrđivanje ili odbacivanje optužnice, Hag nije pokazao spremnost da pruži informacije“.

„Moje kolege iz specijalizovanih komora će odgovoriti“, rekao je za Kohu Kris Benet, portparol kancelarije specijalnog tužioca, ali su od odgovora „bili uzdržani“ i u samom sudu.

„Dok optužnica ne bude objavljena u javnosti, ona ostaje poverljiva, kao i postupci u vezi s njenom revizijom. Prema Poslovniku o postupku i dokazima, ako se optužnica potvrdi, ona će biti objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred Sudom“, navodi se u pisanom odgovoru Specijalizovanih veća za ovaj list.

Do sada je ipak, i na Kosovu i u Beogradu više puta izraženo gotovo nepodeljeno očekivanje da će se ove optužnice potvrditi.

Na sam dan kada su specijalizovana veća 24. juna, mimo dosadašnje prakse, objavila vest o optužnicama pre nego se one potvrde, bivši srpski specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević za KoSSev je kazao da veruje da će ona u međuvremenu i postati potvrđena, s obzirom na to da je tužilaštvo, kako je kazao, moralo da ima ozbiljne dokaze još kada je optužnicu i sastavilo, te da je verovao u njeno podizanje.

Ranije ove nedelje, takođe neuobičajeno, Tači, Veselji i Haradinaj viđeni su kako doručkuju zajedno u jednom lokalnom restoranu. Iako su godinama veliki rivali, naveli su da su doručkovali kao prijatelji i bez političke agende.

Doručak kod Tifanija: Tači, Veselji i Haradinaj se sastali „kao prijatelji“

 

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.