U novoj vladi 8 starih ministara

Vest je ažurirana

Mandatarka za novi sastav vlade Srbije, Ana Brnabić, predstaviće u sredu Narodnoj skupštini predlog vlade sa 21 ministarstvom. Vlada koju analitičari opisuju kao vladu kontinuiteta i koncentracionu vladu imaće i tri nova ministarstva – za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, za brigu o porodici i demografiju i za brigu o selu.

Nakon sednice predsedništva Srpske napredne stranke koja je počela danas u 10, mandatarka, Ana Brnabić najavila je sastav nove vlade:

Ministarstvo spoljnih poslova – Nikola Selaković, Ministarstvo unutrašnjih poslova – Aleksandar Vulin, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija – Tatjana Matić , Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture – Tomislav Momirović, Ministarstvo finansija – Siniša Mali, Ministarstvo privrede – Anđelka Atanasković, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Branislav Nedimović, Ministrarstvo za zaštitu životne sredine – Irena Vujović,  Ministarstvo rudarstva i energetike – Zorana Mihajlović, Ministarstvo pravde – Maja Popović, Ministarstvo odbrane –  Nebojša Stefanović, Ministarstvo za Evropske integracije – Jadranka Joksimović, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja resor kandidata SPS, Ministarstvo zdravlja – Zlatibor Lončar, Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja – Darija Kisić Tepavčević, Ministarstvo omladine i sporta – Vanja Udovičić, Ministarstvo kulture i informisanja – Maja Gojković, Ministarstvo za ljudska prava, rodnu ravnopravnost i društveni dijalog – Gordana Čomić, Ministarstvo za brigu o porodici i politiku – Ratko Dmitrović i Ministarstvo za brigu o selu – Milan Krkobabić.

U narednim danima biće poznato i koliko ministarstava bez portfelja će biti imenovano, kao i ko će biti potpredsednici vlade. Od predloženih ministara 11 odnosno, blizu 50% su žene, a isto toliki procenat su novi ministri.

Bratislav Gašić ostaje direktor BIA-e.

Novi generalni sekretar Kabineta predsednika biće Suzana Paunović.

Anđelka Atanasković i Darija Kisić Tepavčević, biće predložene Narodnoj skupštini na insistiranje srpskog predsednika i uz Tomislava Momirovića čine deo imenovanih funkcionera koji nemaju veze sa Srpskom naprednom strankom, tvrdi predsednik.

Predlog predsednika bila je i rokada MUP-a i Ministarstva odbrane između Stefanovića i Vulina.

Predlog sastava vlade nije usvojen jednoglasno na sednici predsedništva SNS-a, podcrtao je Vučić i to dvoje je bilo protiv, a jedan uzdržan.

Uz borbu protiv koronavirusa, prioritete vlade, a na zahtev stranke biće i borbe protiv kriminala, opet je danas najavio srpski predsednik, Aleksandar Vučić, a doći će i do „čišćenja u državi onih koji rade zajedno sa mafijaškim bosovima“.

Vlada će biti posvećena i EU integracijama i Srbija će poštovati EU vrednosti, ali samo one koje i zemlje članice EU poštuju, a ne one koje se nameću samo Srbiji.

O dijalogu: Ne smemo da ostavimo prazan teren

Predsednik Srbije se tokom današnjeg izlaganja fokusirao na borbu protiv korona virusa, ekonomske pokazatelje, ali i greške opozicije iz njihovog vremena na vlasti, ali se na pitanje novinarke TV Mosta koja mu je u ime Srba sa KiM prenela čestitke zbog sastava nove vlade, kratko osvrnuo i na dijalog.

Saglasan je sa konstatacijom novinarke da je vrlo teško pregovarati u uslovima u kojima Priština krši prethodne sporazume, kao što je dogovor o jednogodišnjem moratorijumu na zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama, a druge u potpunosti odbija da primeni.

To stvara tešku situaciju za Srbiju, ali:

„Najgore je da mi izađemo iz dijaloga i da budemo okrivljeni za izlazak iz dijaloga“, odgovorio je Vučić podvlačeći da „ljudi u Srbiji to treba da znaju“.

Bezbroj puta mu je došlo da „okrene glavu na drugu stranu“, ali ne smemo “da ostavimo prazan teren”, dodaje još.

“Neko jedva čeka da donese odluku par-forfe 3:0 za njih i to je to. Samo to ne smemo sebi da dozvolimo”.

Zahtev da se ZSO oformi nakon priznanja nazvao je “lakrdijom” i još jednom poručio Srbima na KiM da će se država boriti za njih.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.