U manastiru Draganac obeležen Svetli petak

Manastirska slava - Draganac
FOTO: RTK2

Jutarnjim bdenjem i liturgijom koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, juče je u manastiru Draganac proslavljena slava – Vaskršnji petak.

U prepunoj porti manastira Draganac liturgiju je služio vladika Teodosije sa sveštenstvom koji je okupljenim vernicima rekao da je očuvanje tradicije i poštovanje vere nešto što se mora negovati i prenositi mlađim generacijama.

„Veoma sam radostan što smo se danas ovde u manastiru Draganac okupili u velikom broju da obeležimo manastirsku slavu, ali i da poštujemo veru i običaje. Vaskršnji petak je dan kada se ne posti, kada treba uživati zajedno sa svojim bližnjima”, rekao je prilikom besede vladika Teodosije.

I brojni okupljeni gosti nisu skrivali zadovoljstvo i radost što su prisutni u obnovljenom manastiru Draganac, na proslavi manastirske slave.

A kakva je atmosfera bila nedavno na sam Vaskrs u ovom manastiru, podsetite se OVDE

U obeležavanju manastirske slave učestvovalo je i kulturno-umetničko društvo „Kriva reka” iz Berivojca, koje je već nekoliko godina redovni učesnik svih važnijih manifestacija.

„Poslednjih par godina redovno dolazimo na obeleževanje manastirske slave, i baš se lepo osećamo kada smo ovde. Na ovaj način negujemo našu tradiciju, čuvamo običaje, ali i ovim mlađim generacijama ostavljamo obavezu da i oni to isto čine”, rekao je rukovodilac KUD „Kriva reka”, Dragan Stanković.

Manastir Draganac prvi put se pominje 1381. godine i po narodnom predanju njega je podigao Konstantin Nemanjić. Inače, u ovom srpskom manastiru je počela da radi jedna od prvih mesnih škola. U periodu komunizma manastir je bio opusteo, a u njemu je bilo smešteno sirotište. Manastir je ponovo obnovljen 2008. godine, i svetionik je naroda Kosovskog pomoravlja.

RTK2

Video prilog RTV Pulsa o obeležavanju Svetlog petka u manastiru Draganac možete pogledati ovde.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.