U malinjaku Todorovića iz Gračanice berba se privodi kraju, zadovoljni cenom i kvalitetom

Malinari
Foto: RTK2

Berba malina na centralnom Kosovu polako se privodi kraju. Proizvođači „crvenog zlata“ zadovoljni su kvalitetom i otkupnom cenom, piše RTK2.

Porodica Todorović iz Gračanice već šestu godinu za redom bavi se proizvodnjom malina. Izuzetan kvalitet, ali i bolja otkupna cena nego lane je ono čime se mogu pohvaliti.

“Do sada smo skupili negde oko 2.500 kilograma, očekujem još nekih 500 kilograma, što je sasvim zadovoljavajuće. Kvalitet je odličan ove godine, imali smo kišu kad je malini bila najpotrebnija. Što se tiče cene takođe je ova godina bila bolja, prošlu godinu smo završili na 1.40 evra, ova je krenula sa 1.60, trenutno 1.80 evra. Mi malinari na to imamo još 12% od subvencija, to je negde 1.92 po kilogramu što je sasvim zadovoljavajuće”, kaže Marko Todorović.

U berbi učestvuje cela porodica. Ovo je posao koji ne sme da čeka, radi se od jutra do podneva, a strogo se vodi računa da se voće ne ošteti.

“Juče sam ja devet gajbica skupila, oni malo više. Ovo mi je treća danas, hoće popodne da me ostave kući kažu da odmaram, juče sam bila ceo dan. Imam 80 godina, zdravlje mi je dobro, ne mogu da sedim kući“, rekla je Dobrila Todorović.

“Vremenska prognoza mnogo znači, stalno se proverava, malinama nekad treba više vremena da sazru, zavisi koliko smo obrali, još malo je ostalo. Hodanje, branje ništa nije toliko teško, koliko sunce, ali izdržljivo je, kad može baka od 80 godina da bere mogu svi, baka je zmaj. Da se ne ošteti malina i grane o tome vodimo računa”, kaže Tamara Todorović.

Proizvođači crvenog zlata ulažu dosta truda. Ipak pojedini se polako povlače iz proizvodnje.

“Problem je nastao pretprošle godine, kada je cena bila 80 evro centi po kilogramu, tu ne postoji nikakva računica i prošle godine do same berbe nismo znali kolika će cena biti 1.20 do 1.30. U proleće kad je trebalo da se prska, da se zaštiti nismo znali koja će cena biti sa 80 evro centi od prethodne godine, niko nije hteo da ulaže, malinjak je odgovorio sa tonom prinosa, ove godine je priča malo drugačija”, kaže Marko.

Na centralnom Kosovu ima više hladnjača, koje se bave otkupom voća, jedna od njih je u Mramoru.

„Imam hladnjaču 30 godina. Ove godine smo počeli da otkupljujemo maline i cene su kad uporedimo sa prošlom godinom bolje, cena je 1 evro i 80 centi, a kad uporedimo količinu jeste nešto manje u odnosu na prošlu godinu 30%.  Otkupljujemo bobičasto voće, malinu, borovnicu, šumsku borovnicu, domaće i šumske kupine, pečurku, višnju. Sve je više borovnice na tržištu“, kaže Bejtuš Gaši vlasnik hladnjače u Mramoru.

Todorovići su pozitivan primer da malinarstvo iz hobija može prerasti u unosan posao.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.