U Kolumbiji zaplenjeno 116 tona kokaina

zaplenjen kokain Grčka
FOTO: Printscreen/Youtube/Grčka policija (ilustracija)

Izvor: AFP/RTL (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Kolumbija je u utorak saopštila da je zaplenila 116 tona kokaina u zajedničkim vojnim operacijama sa zemljama Amerike i Evrope.

Droga je zaplenjena između 15. maja i 30. juna u vazdušnim i kopnenim operacijama i u vodama Kariba, Pacifika i Atlantika, saopštile su vlasti.

Ukupno je 539 ljudi različitih nacionalnosti uhapšeno, a zaplenjeno je 69 čamaca, tri polupotopne podmornice (narko podmornice prim. red.) i pet vazdušnih letelica.

„Koordinisana, multilateralna borba oličena operacijom Orion, faza 7, rezultat je sposobnosti svih zemalja da shvate da zajedno možemo biti efikasniji u suočavanju sa trgovinom drogom“, rekao je predsednik Ivan Duk (Duque).

Operacija Orion, koja je započela 2018. godine, uključivala je Kolumbiju i 38 drugih zemalja Amerike i Evrope.

Učestvovale su trupe iz Nemačke, Argentine, Brazila, Kanade, Čilea, Kostarike, Ekvadora, Sjedinjenih Država, Španije, Francuske, Holandije, Paname, Paragvaja i Perua, između ostalih zemalja.

Kolumbija je najveći svetski proizvođač kokaina, izvedenog iz lista koke, ispred Perua i Bolivije.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, Kolumbija je prošle godine imala 143.000 hektara ilegalnih zasada koke sa kapacitetom da proizvede 1.228 metričkih tona kokaina.

Duk, na vlasti od 2018. godine, borbu protiv trgovine drogom učinio je prioritetom i pokrenuo je plan da se do 2023. prepolove plantaže koke – koja je 2017. dosegla rekordnih 171.000 hektara.

Nedavni izveštaj UN-a kaže da je skoro polovina kolumbijskih plantaža koke 2020. godine bila u zaštićenim područjima kao što su nacionalni parkovi ili autohtoni rezervati.

A veliki deo je pronađen u nemirnom pograničnom području sa Venecuelom, gde deluju naoružane grupe i trgovci drogom.

Sjedinjene Države, glavni finansijeri rata protiv droga, glavni su potrošači kolumbijskog kokaina.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.