U južnoj Mitrovici proslavljena hramovna slava: Vaskrsla je crkva!

Svi su dobrodošli, vrata su uvek otvorena – ovim rečima su domaćini hramovne slave crkve Svetog Save u južnom delu Mitrovice dočekali goste. U velelepnoj crkvi i porti okupile su se desetine Mitrovčana, gostiju, sveštenici – da obeleže sećanje na prenos moštiju prvog srpskog arhiepiskopa.

Liturgiju je služio iguman manastira Duboki Potok, otac Romilo, uz sasluženje sveštenstva eparhije raško-prizrenske. Slavlje je ulepšao svojim pojanjem i crkveni hor „Nušić“.

„Pre svega, da se zahvalim narodu koji je došao ovde u velikom broju. To nam daje snagu da istrajemo na ovom putu ovde i naša poruka je – da mi Srbi budemo složni, da se ujedinimo kroz Boga, kroz Svetog Savu koji je danas slava crkve i da nam Bog pomogne da postanemo jedno i da se vratimo na svoja ognjišta i da živimo u miru,“ rekao je za KoSSev mitrovički jerej Nenad Stojanović, koji sa četvoro dece i suprugom živi u parohijskom domu u južnom delu grada.

Dobrodošlicu su gostima poželeli i domaćini slave. Jargići i Nedeljkovići ponosno su dočekivali goste.

„Svi su dobrodošli u crkvu na liturgiju, vrata su uvek otvorena, tako da izvolite, svi dođite,“ rekao je Aleksandar Nedeljković jedan od domaćina slave.

Slavica Jargić se posebno radovala okupljanju u mitrovičkom hramu, jer je, kaže, sve najlepše u životu doživela u njemu:

„Ja sam ovde rođena, ovde sam krštena, venčana. Decu sam krstila ovde. Znači, sve najlepše što sam imala u životu, doživela sam ovde.“

Zato joj je, dodaje, posebno teško pala 2004. godina.

„Ta teška godina za sve nas – crkva je bila zapaljena, nažalost, i prvi put kad smo došli u crkvu posle paljevine, svi smo na kolenima plakali. I pevali smo, jer je bio praznik Hristovog Vaskrsenja – bio je to jedan od najtežih trenutaka. A sada je vaskrsla i crkva i Sveti Sava je učinio da to bude kako jeste,“ dodala je.

Među gostima bilo je onih koji su po prvi put posle 19 godina u hramu, ali i onih koji prisustvuju gotovo svakoj liturgiji.

 

„Ovde sam prvi put posle rata. Mogu da vam kažem da je moj utisak u najmanju ruku neodređen. Srećan sam što je ipak ostalo nešto što je trebalo da ostane u onakvom izdanju kako je bilo pre, mada to nije. Iskreno se da nadam da će to da se vrati sve na svoje,“ kazao je za KoSSev Zoran Petrović.

„Jedino što nas drži ovde i što može da nas održi to je vera. Prvo vera u crkvu, a onda i u nas same, u ljude, u ono što je sveto. Na ovaj sveti dan, red je da se dođe, da se ispoštuje ova svetinja, i iskreno se nadam da će biti sve više dolazaka, da će biti sve bezbednije, jer evo, već sad ljudi na neki način imaju i hrabrost i volje da dođu i sami i pešice, samoinicijativno,“ dodao je.

„Svako treba, ko razume, ko zna, da posećuje hramovne slave, jer je to dobro. Hram posećujem maltene svake nedelje, kad god ima liturgija, dolazim sa porodicom da prisustvujemo,“ kazao je za KoSSev Vasilije Stoiljković, koji za mitrovički hram kaže da je „pravoslavna oaza u enklavi“.

Obnova ove crkve, koja je zapaljena 2004. godine, počela je 2014., a liturgije su posle mnogo godina počele ponovo da se služe od septembra 2015.

Otac Nenad Stojanović užurbano korača kroz portu crkve, gosti ga čekaju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.