U Holandiji ubijen predsednik „Republike Ćamrije“

Foto: Bota Sot

Krajem prošle nedelje, kosovski mediji su objavili vest da je u Holandiji ubijen Festim Lato, samoproglašeni predsednik takozvane „Republike Ćamrije“. Bota sot je juče iznela dodatne nezvanične detalje o načinu na koji je Lato ubijen, tvrdeći da je najpre otet još 15. jula, zatim mučen 48 sati, nakon čega je njegovo testerom raskomadano telo bačeno u reku.

Lato je nezavisnost „Republike Ćamrije“ od Grčke proglasio 30. oktobra 2016, kada se takođe imenovao i za predsednika istog entiteta, a kako javlja Bota sot, tokom 2017, obećavao je da će početi sa izradom pasoša „Republike Ćamrija“.

Vest o ubistvu Latoa potvrdio je premijer „Republike Ćamrija“, Ali Aliju koji tvrdi da je pozadina ubistva politička.

Šta je Ćamrija?

Ćamrija je albansko ime za oblasko područje Epira na jugu Albanije i severozapadu Grčke. Ćamrija (izuzevši grad Butrint i sedam okolnih sela) i ostatak severnog Epir pripali su Grčkoj na Konferenciji ambasadora 1913, kada su utvrđene granice između Grčke i Albanije. Kao posledica Prvog svetskog rata, Grci do 1920. i Pariske mirovne konferencije, nisu imali kontrolu nad tom oblašću. Ali, ovoj odluci snažno se protivila Albanija, kao i brojni etnički Albanci koji žive u tom regionu i koji su se zalagali za aneksiju grčkog dela Epira i njegovo pripajanje Albaniji, navodi Glas javnosti u tekstu koji sumira analizu Međunarodnog instituta za strateške studije (ISSA) sa sedištem u Aleksandriji, u američkoj saveznoj državi Vašington objavljenu pod nazivom „Nerešena grčko-albanska teritorijalna pitanja povezana sa Kosmetom“. Autorka teksta koji je objavljen još 2007. je Valentina Spajroglu, stručnjakinja za jugoistočnu Evropu.

„OVK“ je navodno 1995. naložila formiranje „Oslobodilačke vojske Ćamrije“, odnosno OVĆ, takođe se navodi u ovom članku.

„U Holandiji je izvršen atentat na predsednika Republike Ćamrija g. Festima Latoa. O atentatu na Festima Latoa, danas je porodicu Lato u Vljori obavestila Policija Holandije. Vlada Republike Ćamrija, na čelu sa Premijerom Alijem Alijuem, je veoma ožalošćena i izražava saučešće porodici Lato iz Vljore, prijateljima i njegovim drugovima. Ubistvo Predsednika Republike Ćamrija g. Festima Latoa je ubistvo sa političkim motivima. Festim Lato je prvi heroj Republike Ćamrija. Festim Lato neka ti se krv u svetlost pretvori, o junaku! Ćamrija je naša krv koja se ne oprašta! Slava što smo te imali“, navodi se u saopštenju koje je prenela Koha.

Međutim, Bota sot navodi mogućnost i da je Lato ubijen zbog kockarskih dugova.

U grčkim medijima se puno o tome govorilo, neki su ga opisivali kao rizičnog za zemlju, dok je grčka država bila na sudu sa njim u Haškom sudu za zločine protiv čovečnosti. Na početku je bilo glasina da je ubistvo bilo političko i izvršeno od strane tajnih službi. Međutim, u međuvremenu se pojavio i drugačiji opis događaja – da je Lato u dugovima, navodi Bota sot.

Latoovo telo stiglo je juče u njegov rodni grad u Albaniji, a ispraćen je sa zastavom „Velike Albanije“, istom onom koja je spuštena dronom tokom fudbalskog meča između Srbije i Albanije u Beogradu, primećuje Bota Sot.

Još navode i da je Lato živeo i radio u Holandiji poslednjih 25 godina.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.