U Gračanici održan skup podrške za Srbe sa Severa

FOTO: M. Maksimović/Gračanica online

Preko hiljadu građana okupilo se danas u Gračanici na skupu podrške Srbima sa Severa Kosova. Okupljeni su nosili transparente „Gračanica je uz braću i sestre sa severa“, „Srce Gračanice kuca za Srbe sa severa“, „Sloboda za Radoša i Dušana“, piše Gračanica online.

Iz Gračanice je, kako prenose, jednoglasno poslata poruka podrške Srbima sa Severa Kosova.

„Sa ovog mitinga za mir, najsnažnije, jednim glasom upućujemo podršku našim kolegama koji su izbačeni sa svojih radnih mesta, ljudima koji traže samo jedno, da se poštuju njihova ljudska prava i demokratski principi koji su toliko uzimani u usta, da su prosto izlizani i izgubili smisao upotrebljavajući se kao beznačajne floskule“, rekla je na skupu direktorica Narodne biblioteke u Gračanici, Brankica Kostić.

Načelnik Kosovskog upravnog okruga, Srđan Popović, ističe da se narod mnogo puta okupljao u Gračanici, i da je uvek verovao „da je taj put poslednji“:

„Da će sledeći put biti sazvan sa nekim razlogom koji će biti za dobrobit našeg naroda na prostoru KiM. Međutim, i danas se, nažalost, dešavaju stvari koje nikako ne idu u prilog izgradnji bolje budućnosti na Kosovu i Metohiji. Niko nije mogao da očekuje ovaj razvoj situacije na Severu Kosova“, rekao je Popović.

On je poručio da su Srbi miroljubiv narod.

„Uvek smo se borili za mir, ako to do sada nije bilo prepoznato od strane Albanaca, bili smo sigurni da će se kad tad prepoznati od strane međunarodne zajednice. Neadekvatne osude međunarodne zajednice na više od 350 incidenata koji su se dogodili u proteklih godinu dana bile su prepoznate kao signali neosvećenih albanskih lidera, kao signali da Srbe treba konstantno maltretirati i izazivati incidente, pa i pucati na njih, bez bilo kakvih posledica“, rekao je Popović.

Skupu su prisustvovali predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, predsednici Privremenih organa, direktori Domova zdravlja, direktor KBC-a Priština sa sedištem u Gračanici, direktori škola, ali i mnogi drugi.

Skup podrške Srbima sa Severa održan je i u Kosovskom Pomoravlju.

O današnjem protestu koji je održan u tri opštine na Severu, čitajte u posebnoj vesti:

Kriza na Severu 8. dan: Veliki broj okupljenih građana, KFOR u više delova Zvečana (bez štitova), radnici se potpisuju


Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.