U Đakovici danas protest protiv izjave srpskog ministra

Građani Đakovice održaće danas u 14 časova protest protiv izjave srpskog ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Aleksandra Jablanovića, koju je dao na Badnji dan, nazvavši divljacima one koji su sprečili raseljene Srbe da uđu u crkvu u Đakovici. U međuvremenu se oglasio i kosovski premijer, koji je, kako su kosovski mediji preneli, tek nakon dva dana reagovao na izjave opozicije i pisanje kosovskih medija, a što je ponovo sinoć izazvalo reakciju gradonačelnice Đakovice, Mimoze Kusari-Ljilje, koja je, inače, prva od kosovskih zvaničnika uputila protestnu izjavu povodom Jablanovićeve izjave. Ona je zatražila od kosovskog premijera da ne pokušava da opravdava slabosti vlade i njenih članova, te da "ne sme" da ostavi Jablanovića bez pisana opomene.

Organizatorka protesta, Mimoza Šalja, invalid rata i liderka pokreta "Samoopredljenje" u opštini Đakovica, izjavila je za Kosovapress da će protest, početi u 14 časova, u gradskom parku u Đakovici, uputivši zahtev Vladi da reaguje na Jablanovićevu “uvredu koju je uputio građanima Đakovice.”

“Okupljanje će biti mirno, tražićemo reakciju vlade na izjavu ministra. Uvredio je ljude koji su protestovali veoma mirno,” rekla je Šalja. dodajući da su se pozivu na protest odazvali do sada mnogi od “ratnih veterana” iz ove opštine, studenti i predstavnici civilnog društva.

Pročitajte još:

Jablanović: Nisam upoznat sa katastrofalnim gubicima u Đakovici za vreme bombardovanja

Srpski ministar u kosovskoj vladi uzburkao političku scenu Kosova

Juče je reagovao i kosovski premijer, Isa Mustafa – umerenijom izjavom, objasnivši da mu je drago da je Jablanović povukao svoju izjavu:

“Čuo sam danas njegovu reakciju u formi u kojoj je on povlači, jer nije bilo dovoljno informacija i nije mislio ono što je rekao i drago mi je da ju je povukao, jer se divljacima ne mogu nazvati ljudi koji izražavaju svoje mišljenje, bez obzira da li je to razumno, ili ne. Mislim da takve stvari ne bi trebalo da se dese, pogotovo od strane onih koji su na javnim funkcijama i koji bi trebalo da se suzdrže od toga.”
   
Međutim, na ovakvu izjavu kosovskog premijera, reagovala je ponovo gradonačelnica Đakovice, Mimoza Kusari-Ljilja, koja je, inače, prva od kosovskih zvaničnika uputila protestnu izjavu povodom Jablanovićeve ocene da su "divljaci" sprečili grupu raseljenih Srba na Badnji dan da uđu u crkvu u Đakovici. Kusari-Ljilja je ocenila da Mustafa ne bi trebalo da pokušava da opravda člana svog kabineta, već da mora da prihvati slabosti novoformirane vlade i da se nada da u budućnosti u svom kabinetu neće imati slične izjave, te da "Premijer Kosova ne sme da ostavi Jablanovića bez pisane opomene," preneli su kasno sinoć kosovski mediji.

Kusari-Ljilja je dodala i da opština Đakovica razume pravo na upražnjavanje vere, ali i da poštuje pravo onih građana koji protestuju i žele da svoje nezadovoljstvo izraze na demokratski način, jer je to pravo koje je kosovskim ustavom obezbeđeno građanima.

"Uvereni smo da će protesti biti mirni i imati demokratsku vrednost, čime će se pokazati dostojanstvo, bol i ponos građana Đakovice, a ne 'divljaštvo' za šta su nepravedno optuženi. Đakovica se ponosi svojim sinovima i ćerkama – mučenicima, palim borcima, veteranima, onima koji su nestali i svim onim žrtavama koje su Kosovu donele slobodu – slobodu kojui treba svi da uživaju," navela je  gradonačelnica Đakovice, javnosti poznata i kao portparolka kosovske vlade sredinom dvehiljaditih.

A kosovski ministar za povratak i zajednice, Aleksandar Jablanović, u intervjuu za radio "Dukađini, rekao je juče da nije upoznat sa "katastrofalnim gubicima koji su se desili u Đakovici za vreme bombardovanja," te da je o tome saznao "posle izjava od strane pojedinih albanskih prijatelja."
 
"Nisam upotrebio ovaj izraz ("divljaci", prim. red.) za građane Đakovice koje poštujem, ali sam taj izraz upotrebio za neke ljude koji su tog dana bacali kamenice na autobus sa Srbima koji su samo želeli da posete svoje svetinje," rekao je on juče.
 

Autobus u kojem je bilo oko 40 raseljenih Srba iz Đakovice, na Badnji dan kamenovali su Albanci u ovom gradu, ispred crkve Uspenje Presvete Bogorodice, kada su pokušali da uđu u crkvu i unesu badnjak. Prema izjavama putnika, pred crkvom ih je dočekala grupa okupljenih Albanaca koji su kamenicama zasuli autobus, a vozač autobusa zadobio je lakše povrede. Incident se dogodio i pored policijske pratnje koju su Srbi imali.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.