U Banjaluci održan skup i moleban za Srbe ubijene u sukobu sa KP; Navijači odali poštu u BG

FOTO: N1 Sarajevo

U Banjaluci i Republici Srpskoj je Dan žalosti zbog ubijenih Srba na Kosovu, stradalih u sukobu sa Kosovskom policijom u Banjskoj. Grupa mladih Banjalučana sa transparentima je prošetala centrom grada, a u 18.00 časova je počeo moleban u Hramu Hrista Spasitelja.

U više gradova organizovano je paljenje sveća.

„Iz grobova vaših iznići će božuri, za buduće neko pokoljenje“, pisalo je na velikom transparentu koji su nosili okupljeni, njih više od stotinak.

FOTO: N1 Sarajevo

Zastave su na institucijama spuštene na pola koplja, a skup je organizovao Kabinet predsednika Narodne skupštine Republike Srpske i Crkvena opština.

Navijači u Hramu Svetog Save odaju poštu

Večeras se ujedno nekoliko stotina navijača okupilo ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, kako bi održali pomen Srbima koji su stradali u Banjskoj.

Kako javlja reporterka N1 s lica mesta, oni nemaju transparente i uglavnom su u crnim majicama i duksevima.

Nose majice „nema predaje“, a pojedini i „Kosovo je srce Srbije“.

Podsetimo, građani su sinoć palili sveće upravo ispred Hrama Svetog Save. Sveće su se palile i u centru Niša.

Juče su se ujedno sveće palile u svim opštinama na Severu Kosova. Najveći broj građana okupio se u centru Kosovske Mitrovice, zajedno sa najvišim predstavnicima Srpske liste, uključujući i predsednika stranke, Gorana Rakića.

Odlukom ove stranke u srpskim sredinama na Kosovu je juče proglašena trodnevna žalost, a Vlada Srbije je 27. septembar proglasila za Dan žalosti.

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.