Tužilaštvo ima samo 4 meseca da istraži poklanjanja hidrocentrala

Hidrocentrala
Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Od danas, Specijalno tužilaštvo ima četiri meseca na raspolaganju da podigne optužnicu u slučaju istrage poznate kao poklanjanja hidroelektrana u sklopu kog se istražuju ministri i bivši ministri.

Ako do 3. maja Specijalno tužilaštvo ne potkrepi ovu istragu optužnicom, smatra se da je ovaj slučaj pravno okončan. To je zato što Zakonik o krivičnom postupku predviđa rok od dve godine u kom Tužilaštvo mora da istraži slučaj, nakon što se donese rešenje o pokretanju istrage.

Nakon izveštavanja Koha Ditore u februaru 2016. godine, Specijalno tužilaštvo je pokrenulo preliminarnu istragu o ovom slučaju. Preliminarna istraga trajala je 26 meseci. Tih 26 meseci, Specijalno tužilaštvo je bilo „samo u fazi prikupljanja informacija“. Četiri dana pre isteka roka za izdavanje rešenja o pokretanju istrage i sprečavanju njenog nastavka, Specijalno tužilaštvo je konačno donelo odluku o pokretanju ove istrage.

Trećeg maja 2018. godine Specijalno tužilaštvo donelo je odluku o pokretanju istrage protiv nekoliko zvaničnika. Pod istragom su, između ostalih, bivši ministri Besim Bećaj (Besim Beqaj), Mimoza Kusari-Ljilja (Mimoza Kusari-Lila), Dardan Gaši (Dardan Gashi), Nenad Rašić, koji su kao bivši ministri 2012. godine potpisali privatizaciju Distribucije i snabdevanja za 2012. godinu u iznosu od 26,3 miliona evra, u sklopu koje su kupci dobili i četiri hidroelektrane koje su bile u javnom vlasništvu.

Čitav tekst dostupan je u štampanom izdanju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.