Tužilac za Insajder: Još nema osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića

Osim povremenih uveravanja u ozbiljnost istrage ubistva Olivera Ivanovića i sve ređih apela da se to političko ubistvo rasvetli, već puna četiri meseca ne postoje ni naznake informacija o motivima, izvršiocima i nalogodavcima. Istragu je u martu preuzelo Specijalno tužilaštvo u Prištini, a jedan od tužilaca u ovom slučaju Silj Hodža (Sylë Hoxha) za Insajder.net kaže da osumnjičenih i dalje nema.

Tužilac Silj Hodža kaže da je i dalje u toku „faza prikupljanja dokaza“ i da „dokaza i dalje nema“.

Na nekoliko konkretnih pitanja tužilac je odgovarao kratko. Tako je rekao da nema novih informacija u vezi s automobilom koji je zabeležen na sigurnosnim kamerama na mestu ubistva, a zatim zapaljen, kao ni kada je reč o eventualnim novim snimcima ubistva. Tužilac je rekao i da je ispitan veći broj osoba, ali u svojstvu građana, ali nikoga u svojstvu osumnjičenog.

Za očigledan zastoj u istrazi ubistva lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, Beograd i Priština prebacuju odgovornost jedni na druge.

I jedni i drugi uveravaju da im je cilj da se otkrije istina.

Kosovski predsednik Hašim Tači je odmah nakon ubistva izneo tvrdnju da motiv ubistva nije etnički, a isto je ponovio i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

“Mogu postojati razni motivi, politički i kriminalni, ali nisu etnički,“ rekao je Haradinaj.

Kada je reč o motivima, nakon ubistva Ivanovića, počelo je da se govori o atmosferi neposredno pred poslednje lokalne izbore u oktobru prošle godine u kojoj su predstavnici Srpske liste išli dotle da ga označe kao izdajnika. Kao glavni argument u prilog svojim tvrdnjama da je to samo deo političke borbe, ističu to što je Ivanović ubijen pošto su izbori završeni, a Srpska lista odnela pobedu.

„Pucanj u Olivera Ivanovića je pucanj u sve nas koji se borimo za Kosovsku Mitrovicu,“ rekao je gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice i funkcioner Srpske liste Goran Rakić, koji je upravo u kampanji Ivanovića označio kao izdajnika.

I Rakić, ali i predstavnici državnih institucija Srbije, u svojim izjavama neretko insinuiraju da su u ubistvo Ivanovića umešani „strani faktori“.

Tako je Rakić u istoj izjavi, u danu kada je Ivanović ubijen, rekao i sledeće: „Svega par dana nakon što je Stejt department najavio moguće terorističke napade na Severu Kosova i Metohije dogodio se ovakav zločin, pa se pitam zašto niko nije ove najave uzeo u obzir i preventivno delovao kako bi se ovo sprečilo“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 17. marta ove godine rekao da će službe bezbednosti „za dve nedelje“ objaviti šta su otkrile u vezi sa ubistvom Ivanovića, ukoliko ih u tom roku ne objave nadležne institucije na Kosovu. To se, međutim, nije desilo.

Već četiri meseca nadležni, ni u Beogradu ni u Prištini, ne otkrivaju nikakve informacije o motivima, počiniocima i nalogodavcima.

KoSSev: Meseci pred ubistvo

Oliveru Ivanoviću i Dragiši Miloviću koji su bili kandidati za gradonačelnike Severne Mitrovice, odnosno Zvečana – prošlog leta su zapaljeni privatni automobili. Kandidati za odbornike sa Ivanovićeve liste su se u gotovo identičnim saopštenjima za štampu povlačili i pre i nakon potvrda ovih lista od strane CIK-a, naglašavajući da su „dovedeni u zabludu“, odnosno uvereni samo u ispravnost Srpske liste.

Po sopstvenim svedočenjima, tokom kampanje i posle izbora Oliver Ivanović nije imao prostor u onim medijima na čiju uređivačku politiku je uticaj imala vlast iz Beograda i sa lokala. Na lokalnoj televiziji Most objavljen je članak „Da li Ivanović sa Kforom i Prištinom dogovara okupaciju severa KiM?“, kao i spotovi u kojima je Oliver Ivanović jasno označen kao neprijatelj srpskog naroda i države. Isti spotovi emitovani su i u udarnim terminima TV Pink.

U portretisanju Olivera Ivanovića kao negativne ličnosti, uz upotrebu teških reči, prednjačila je vladajuća Srpska lista, a neposredno pred lokalne kosovske izbore direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, srpskim glasačima na Kosovu poručio je da je „glas za Ivanovića, glas protiv interesa srpskog naroda“.

„Zato Oliver može da laže i ‘maže’ narod i medije u Beogradu, predstavljajući sebe tobože nekakvom žrtvom, intelektualcem, patriotom… Ovde u Mitrovici dobro zna da to ne može. Dovoljno ga dobro sugrađani poznaju i 22. oktobra će ga poslati u političku istoriju. Bar na Kosovu i Metohiji. A svoju političku sreću možda nađe u Beogradu, gde mu i živi veći deo porodice. One formalne,“ navela je Srpska lista u jednom od saopštenja za medije pred kosovske lokalne izbore koje je inače potpisivala sa „nastaviće se…“

Oliver Ivanović je „čovek sa margine“ i „nije važan“, kao što su „sa margine i nevažni“ i oni koji ga „uporno za mišljenje pitaju“. Ali Ivanović „mašta“ o sopstvenoj veličini i „prosi džeparac i podršku“ od onih kojima je Sever Kosova i Metohije „trn u oku“. Ivanović „opanjkava svoju državu“. „Patološka samozaljubljenost“ Olivera Ivanovića. „Grozničavo nastoji da privuče pažnju javnosti“. Gradi program na „paranoičnom uverenju da mu neko preti i da se Srpska lista urotila protiv njega i njegovih ambicija“, ovo je svojevremeno tvrdio šef Srpske i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ove godine sa pet hitaca iz vatrenog oružja ispred kancelarije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

InsajderSDP na četiri meseca: Ko je naručio ubistvo i ubio Olivera Ivanovića?

Švajcarski ambasador o ubistvu Olivera Ivanovića: Biće ućutkani oni koji se usude da govore

Ubistvo Olivera Ivanovića pred puna četiri meseca: O „magli“ i „satelitskim snimcima“

Zaslužio je Oliver više od jedne ulice

Detaljnije o ubistvu i događajima u vezi sa istragom pratite na našoj tematskoj stranici „Ubistvo Olivera Ivanovića“Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.