Tusk iz PR: Vraćam se kući kao optimista, nema alternative pravoj normalizaciji

"Bez sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine, bez pune primene sporazuma ne vidim kako se može ostvariti potpuniji odnos sa EU. Znam da je to teško, ali sam uzdržani optimista. Posle mog sastanka sa Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, vraćam se kući kao optimista. Nema alternative pravoj normalizaciji," poručio je iz Prištine predsednik Evropskog Saveta, Donald Tusk. Na Kosovu je razgovarao sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, sa kojim je održao i konferenciju za medije. U Prištinu je stigao nakon posete Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Tači u Berlinu sa Merkel na Dan Evrope 

"Razgovarali smo o dijalogu, kao i o sprovođenju postignutih sporazuma i završetku dijaloga međusobnim priznavanjem i integraciji u EU. Kosovo je za proces pomirenja i za izgradnju održivog mira u regionu" kazao je Tači, prenosi RTV Kim. 

Zahvalnost Tačiju i Vučiću 

Donald Tusk se i zahvalio Tačiju i Vučiću zbog, kako je kazao, njihovog ličnog zalaganja u dijalogu.

"Znam da je to teško i emotivno pitanje za obe strane, ali nema održive alternative pravoj normalizaciji. Ustvari, sve se svodi na strateški izbor i ja sam siguran da će se takav izbor isplatiti na duži rok," kazao je, prenosi RTK2.

"Kosovo ostaje zainteresovano za dijalog sa Srbijom," naglasio je, dodajući da će to biti tema i sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koji je zakazan za 9. maj u Berlinu.

"Dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije biće jedna od najvažnijih tema tokom moje posete Berlinu, na sastanku sa nemačkom kancelarkom Merkel, koji će se održati simbolično 9. maja – na Dan Evrope," kazao je Tači, prenosi Express.

Osim o dijalogu Beograda i Prištine, dvojica zvaničnika razgovarali su i o predstojećem Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, zbog čije pripreme, kako je to ranije saopšteno iz EU – Tusk i boravi u poseti Zapadnom Balkanu.

Tusk: EU pouzdan partner celog regiona 

Predsednik Evropskog Saveta kazao je da će na ovom samitu biti podvučena evropska perspektiva čitavog regiona.

"EU će ostati pouzdan partner celog regiona. Iz tog razloga je samit mesto gde treba da se poboljšaju veze u regionu," naglasio je Tusk i istakao da će se govoriti i o izazovima za zemlje koje teže ka EU.

"Ono što je jasno jeste da Kosovo ima hitnu potrebu ka članstvu u EU. Kosovo ima hitnu potrebu za konkretizacijom svoje evropske perspektive. Naša minimalna ambicija je da u što kraćem periodu dobijemo status zemlje kandidata za članstvo u EU," dodao je Tači.

U najboljem interesu borba protiv organizovanog kriminala na efikasan način 

Tusk je kosovskom predsedniku i centralnim institucijama u Prištini čestitao na ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom koji je bio jedan od uslova za liberalizaciju viza. Međutim, podsetio je na još jedan od uslova.

"U najboljem interesu vaše zemlje jeste svakako borba protiv organizovanog kriminala na efikasan način. To, naravno, zahteva politički konsenzus na Kosovu. Nadam se da ćete se i Vi složiti, gospodine predsedniče, da bi trebalo nastaviti sa tom spektakularnom i pozitivnom politikom izgradnje stalnog konsenzusa u okviru Kosova," zaključio je Tusk.

Predsednik Evropskog Saveta prethodno je boravio u Tirani i Podgorici, a predstoji i poseta Sarajevu i Skoplju. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.