Trodnevna žalost i na Severu Kosova

Od sutra je i u opštinama na Severu Kosova trodnevna žalost, koju je Vlada Srbije proglasila za 21, 22. i 23. maj, usled 14 do sada potvrđenih ljudskih žrtava u poplavama u Srbiji, potvrdio je za KoSSev predsednik Privremenog organa opština Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.
 
"Ovo što se dogodilo je ogromna tragedija za sve. Zastave će biti na pola koplja, neće biti muzike na javnim mestima. Imamo timove za kontrolu, ali sam siguran da neće imati ikakve potrebe da reaguju zato što je stanovništvo svesno razmere ove katastrofe i saoseća se sa pogođenim građanima. Siguran sam da vlasnici kafića neće puštati muziku," rekao je Spirić i dodao da će se časovi u školama odvijati normalno. 

MOBILIZACIJA SRPSKOG NARODA NA KiM-u ZA POMOĆ SRBIJI I SRPSKOJ: Pratite sa nama događaje iz sata u sat OVDE
 
I gradonačelnik, Goran Rakić, potvrdio je za KoSSev da od sutra u Mitrovici počinje trodnevna žalost, dodavši da su građani vidno ožalošćeni još od početka nesreće, uprkos tome što poplave nisu pogodile kosovsko podučje.
 
"Građani Kosovske Mitrovice još od četvrtka tuguju i saosećaju sa svim žiteljima poplavljenih područja," rekao je Rakić.
 
Pomoć koja se neprestano šalje
 
U akciji prikupljanja pomoći za poplavom pogođeno stanovništvo koja je u Kosovskoj Mitrovici započeta u subotu, a inicirao Studentski parlament prištinskog univerziteta (sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici), uz kasniju podršku Privremenog organa mitrovičke opštine, do sada su sa Severa Kosova otišla dva šlepera, tri kamiona i kombi pomoći sa garderobom, hranom i opremom za bebe, kao i higijenskim sredstvima, potvrdio je Spirić. On je dodao da su jedinice civilne civilne zaštite iz četiri severne opštine protekle nedelje bile angažovane u Obrenovcu, da se u centralnoj Srbiji još uvek nalaze dobrovoljci sa KiM-a, te da je pored ovih akcija, stanovništvo samoinicijativno pokrenulo organizovalo i niz drugih aktivnosti, pojedinačno i grupno. 
 
"Bilo je zadivljujuće gledati kako se narod samoorganizuje, saoseća i želi da pomogne na svaki način. Posebno je bilo značajno videti da smo mi sada u prilici da pomognemo našem narodu. U ovoj nesreći, uteha je bila videti tu energiju, pre svega mladih ljudi. I samo ovako neka nastavi, naš narod je na ispravnom putu," rekao je Spirić za naš portal, odgovarajući na pitanje kakav je njegov lični utisak o mobilizaciji građana Kosovske Mitrovice, ali i ostalih opština, u prikupljanju i pružanju pomoći ugroženim područjima.
 
Uzvraćanje pomoći Republici Srpskoj
 
Od nedelje pomoć se prikuplja i za Republiku Srpsku, a građani su u prikupljanju te pomoći posebno aktivni. U ponedeljak su dva kamiona sa prikupljenom garderobom i opremom za bebe upućena u Šamac, koja je po Spirićevim rečima, najugroženija opština u ovom delu Bosne i Hercegovine.
 
"Građani Republike Srpske su uvek bili prvi kada je bila u pitanju pomoć srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, u teškim trenucima i situacijama, posebno za vreme martovskog pogroma 2004. godine. Sa posebnom brigom i pažnjom oni prate informacije odavde, a mi pratimo sve ono što je Republika Srpska, to jest, ono što su gradovi i narod Republike Srpske učinili za nas. Redovno šalju humanitarnu pomoć, ponekad čak mislim da daju više nego što imaju. Ne zaboravimo da svake godine ugoste 600 dece sa Kosova i Metohije u raznim gradovima Republike Srpske i da su to putovanja koja deca pamte. Poseban vid saradnje jesu veoma tesne veze kulturno-umetničkih društava koja se međusobno posećuju i koje su prerasle u tesna prijateljstva. Mnogo ljudi obuhvaćeno je ovim vezama. Tesno sarađuju univerziteti. Posebne veze su i u sportu, infrastrukturno nas pomažu, samo pogledajte zgradu "Banjalučanka" u Mitrovici, a na kraju, naši gradovi su pre svega bratimljeni gradovi sa gradovima u Republici Srpskoj," rekao je Spirić .

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.