Tribina „Zaštita srpskog jezika i ćirilice u uslovima institucionalne represije“ večeras u Gračanici

FOTO: Dom kulture „Gračanica“

Tribina „Zaštita srpskog jezika i ćirilice u uslovima institucionalne represije (primer Crne Gore)“ održaće se danas u čitaonici „Darinika Jevrić“ u Gračanici sa početkom u 18 časova.

Govoriće predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, direktor Javne ustanove „Zahumlje“ Miodrag Čizmović i književnik i direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović, dok će u programu učestvovati i glumac Nikšićkog pozorišta Velibor Kasalica.

„Srpski jezik i ćirilica u Crnoj Gori dovedeni su do nestajanja rukovođeni željom vladajućeg režima za uništenjem srpskog jezika i pisma. Vlada Crne Gore izbacila je iz škole predmet srpski jezik i književnost. U obrazovnom planu dosadašnji nastavni predmet srpski jezik preimenovan je u „maternji” kao srpski, crnogorski, hrvatski i bošnjački. Ovo preimenovanje vladajući režim u Crnoj Gori pravda novim načelima da svako ima pravo da zove jezik svojim imenom, kao i da svaka nacija ima pravo da svoj jezik zove imenom nacije. U skladu sa ovim načelom propisano je da je službeni jezik crnogorski. Srpski je jezik nacionalnih manjina s ostalim jezicima (bosanski, albanski i hrvatski). Danas se ćirilica još može videti na posmrtnim plakatima i natpisima na nadgrobnim spomenicima“, navodi se u saopštenju o ovoj tribini.

Ova tribina se realizuje u organizaciji Doma kulture „Gračanica“, JU „Zahumlje“ iz Nikšića i Društva novinara KiM.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.