Tribina „Vladika Nikolaj i Jevreji“ sutra u Akvarijusu

akvarijus vladika nikolaj i jevreji
FOTO: Akvarijus

„Vladika Nikolaj Velimirović i Jevreji“ – naziv je predavanja koje će istoričar Miloš Damjanović održati sutra u 18:30 u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“. Predavanje se organizuje povodom Evropskog dana jevrejske kulture, koji je ove godine posvećen temi dijaloga.

Iz Akvarijusa navode da o odnosu najvećeg duhovnika Srpske pravoslavne crkve dvadesetog veka prema jevrejskom narodu postoje razni kontroverzni narativi u javnosti, a koji se vezuju za posleratni komunistički sistem „koji je kultnu ličnost demonizovao, neosnovano ga povezujući sa nacističkom ideologijom i antisemitizmom“.

„Takvi stereotipni temelji poslužili su tokom građanskog rata u Jugoslaviji, ali i danas, da se na ličnost i delo vladike Nikolaja dodatno proširi propagandna slika kojom se posredno srpski narod stigmatizovao u međunarodnoj javnosti. Istorijska istina je, međutim, sasvim suprotna. Vladika Nikolaj je i sam bio žrtva nacističkog okupatora, a spasio je i pojedine Jevreje od Holokausta, iako je za takav humani čin okupator predviđao smrtnu kaznu“, poručuju iz Akvarijusa.

Više o svemu tome posetioci će biti u prilici da čuju na predstojećem predavanju mitrovačkog istoričara Miloša Damjanovića.

Ulaz je slobodan, ali će zbog vanrednih mera koje su na snazi, broj posetilaca biti ograničen, uz poštovanje propisanih mera, upozoravaju organizatori.

Evropski dan jevrejske kulture je događaj koji se obeležava u nekoliko zemalja Evrope, u prvoj nedelji septembra. Cilj ovog dana je organizovanje aktivnosti vezanih za jevrejsku kulturu i njihovo izlaganje javnosti, sa namerom da se time otkrije kulturno i istorijsko nasleđe jevrejskog naroda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.