Trepča pod kontrolom vlade

Marko Zakić

Skupština Kosova usvojila je predlog zakona Vlade Kosova o pretvaranju Trepče u javno preduzeće. Ovim zakonom prestaje nadležnost kosovske agencije za privatizaciju, koja je do sada upravljala Trepčom.

Privredna komora Kosova podržava odluku Skupštine i napominje da ovo otvara put stranim investitorima.

“Taj proces već u toku i mislim da će od toga svi biti na dobiti, jer samo uz taj zakon i uz ovo novo imenovanje možemo biti atraktivni za strane ulagače. A strana ulaganja nisu samo interes Trepče, već i celog Kosova. Prema tome, mi ćemo podržavati ovaj proces i dalje”, izjavio je predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.

Prestanak nadležnosti kosovske agencije za privatizaciju nad Trepčom podržava i generalni direktor Ahmet Tmava, koji je istakao da su rudari Trepče zadovoljni usvajanjem ovog zakona.

“Trepča je jedna, jedina i nedeljiva. Nema severne i južne Trepče. Imamo dobru saradnju sa svim njenim delovima, bez obzira na to gde se oni nalaze. Nećemo ići sa javno-privatnim ulaganjima, ali ćemo ispitati mogućnosti kreditiranja ili zajma kako bi podigli kapacitete Trepče. Postoje mnoge međunarodne kompanije koje su zainteresovane za Trepču i srećom da nemačke kompanije potražuju cink oksid”, zaključio je Tmava.

Trepča je pitanje kojim se bavi i Vlada Srbije. Krajem prošle godine, ministar rudarstva Milan Baćević rekao je da ne postoji nijedan pravni akt ili dokument na osnovu koga Kosovo polaže pravo severnom delu ”Trepče”.

Početkom godine, Vlada Srbije je najavila prodaju svog udela u rudnicima Trepča na severu Kosova, ali do toga još uvek nije došlo. Srpske kompanije, banke, kao i radnici su vlasnici akcija u ukupnom iznosu od 42 odsto vlasništva Trepče, dok je Vlada Srbije preko Fonda za razvoj vlasnik 58 procenata.

Potraživanje srpskih firmi prema kombinatu Trepča je 268 miliona evra. Trepča najviše duguje Elektroprivredi Srbije, Železnicama Srbije, bankama koje su zatvorene: Jugobanci, Beogradskoj banci i Beobanci.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.