Trepča na čekanju

Rudnik Trepča od 2016. godine čeka na formiranje Nadzornog odbora, glavnog organizacionog tela koje će mu omogućiti funkcionisanje. Nadzorni odbor, naime, bira Upravni odbor ovog giganta, odnosno direktora, njegovog zamenika i rukovodioce poslovnih jedinica.

Ovim rudarsko-metalurškim kombinatom u Mitrovici do 2016. upravljala je kosovska Agencija za privatizaciju, i tada je Trepči pretila likvidacija. Izradom i usvajanjem Zakona o Trepči, vlasnik 80 odsto akcija Trepče postaje Vlada Kosova, a preostale akcije otišle su radnicima.

Zakon predviđa transformaciju poslovnih jedinica u Akcionarsko društvo Trepča AD, a one su Rudnici sa flotacijom Trepča-Stari Trg, Rudnici sa flotacijom Kišnica i Novo Brdo, i Rudnici sa flotacijom Kopaonik i Leposavić.

Upravljanje Trepčom, međutim, još uvek nije rešeno zbog kašnjenja u formiranju neophodnih upravnih tela, a rudnik je i dalje bez definisanog Statuta. Operativna ovlašćenja, kao što su autorizacija za izvoz koncentrata, sada izdaje Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Proceduru za formiranje devetočlanog Nadzornog odbora, koji je trebalo da se formira u roku od šest meseci od usvajanja zakona, ovo ministarstvo je pokrenulo u novembru 2017. Kako kažu nadležni, trenutno se čeka na zeleno svetlo Srpske liste.

Za Nadzorni odbor prijavilo se oko 120 kandidata, od kojih sedmoro iz sprske zajednice. Intervjui kandidata će početi od 25. marta, a njihov izbor očekuje se u aprilu. Dvojica članova biće iz redova radnika, a sedmoro će biti predstavnici Vlade Kosova, izjavio je u ponedeljak ministar ekonomskog razvoja Valjdrin Luka pred skupštinskim Odborom za ekonomski razvoj, infrastrukturu, trgovinu i industriju.

Luka je dodao da je vlada Ramuša Haradinaja na vreme pokrenula ovo pitanje.

"Dok se ministarstvo bavi regrutacijom članova odbora, mi smo formirali Grupu eksperata koja je izradila Statut Trepče, kako bi se budućem odboru olakšao posao na početku i uz čije komentare i ocene Trepča može da se registruje kao akcionarsko društvo," kazao je Luka.

Nakon što odbor počne sa radom, uradiće se odmah procena stanja Trepčinih rezervi, kazao je Luka. On je takođe rekao da je Trepča do sada imala stabilne prihode u smislu godišnjeg obrta, odnosno oko 14,6 miliona evra godišnje, ali je proizvodnja zabeležila pad. Vlada Kosova je subvencionisala Trepču do sada sa oko 3,2 miliona evra godišnje.

Memlji Krasnići iz redova vladajuće Demokratske partije Kosova kritikovao je, međutim, aktuelnu vladu što ni posle šest meseci nije izabrala Nadzorni odbor. On je takođe rekao da je proces izbora članova odbora blokiran nakon zatvaranja konkursa, nagoveštavajući i da je moguće da proces propadne.

"Ako nakon šest meseci nema nikakvog konkretnog koraka u funkcionalizaciji Trepče, onda se plašim da ni za šest meseci neće ničeg biti," kazao je Krasnići.

Luka je, međutim, odgovorio da su procedure nove vlade pokrenute na vreme. U međuvremenu, vrši se promocija Trepče kod stranih investitora i već postoji zainteresovanost za saradnju, dodao je.

Luka je ipak na prošlonedeljnoj konferenciji za medije rekao da se o izboru Nadzornog odbora pregovara sa koalicionim partnerom, Srpskom listom, budući da mnogi projekti u vezi sa Trepčom moraju da prođu kroz Skupštinu Kosova i da je potrebno njihovo odobrenje za izbor članova Odbora iz redova srpske zajednice.

Inače, Srpska lista bila je protiv Zakona o Trepči, navodeći da će on ugroziti egzistencijalni opstanak radnika Trepče, kao i većinskog srpskog stanovništva koje živi u opštinama gde su nalazišta ruda i minerala. Tada je Srpska lista zamrzla rad u kosovskim institucijama, te se po tom pitanju obratila i Ustavnom sudu Kosova, koji je inače potvrdio ustavnost donošenja zakona.

U ponedeljak, RSE nije mogao da dobije odgovor od Srpske liste o tome da li je uključena u proces izbora Nadzornog odbora Trepče.

Poslednjih dana u kosovskim medijima bilo je reči i da Srpska lista uslovljava ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom upravo Trepčom, što je ubrzo nakon toga demantovala ova lista, navodeći da je status Trepče, posebno onog dela koji se nalazi na teritoriji opština sa srpskom većinom, dogovoren koalicionim sporazumom o učešću Srpske liste u vladi.

Budući da Srbija navodi da je u njenom posedu više od polovine vlasničkog udela Trepče, nakon usvajanja Zakona na Kosovu 2016., Vlada Srbije je odlučila da poništi taj zakon.

Kosovo o Trepči ne želi da razgovara sa Srbijom u Briselu s obzirom na to da smatra unutrašnjim pitanjem.

Radio Slobodna Evropa 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.