"Trepča jeste i ostaje Kosovo"KoSSev: Pročitajte i prošlogodišnji osvrt KoSSeva na godišnjicu štrajka albanskih rudara Trepče 1989. godine, detalje o događaju koji je bio vesnik gorkih zbivanja koji će uslediti u bivšoj Jugoslaviji: 26 godina od štrajka rudara Trepče; Déjà vu?Izvor: Gazeta Fjala (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova Isa Mustafa učestvovao je u obeležavanju 27-godišnjice štrajka rudara Trepče gde je govorio da postoji tačka koja ujedinjuje vladu sa opozicijom, a ta tačka je Trepča. Pred stotinama prisutnim na ovom specijalnom događaju, premijer Isa Mustafa je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, garantovao da će rudari biti prisutni i ostati na Kosovu i da će biti subjekat u svakom razgovoru, a da će se ove godine finalizovati zakon o Trepči, strategija za razvoj Trepče koja će joj obezbediti napredak, javila je Koha.net.

"Uveravam vas da je Kosovo Trepča, ostajete na Kosovu, bićete subjekat u svakom razgovoru, Trepča je vaša, ona pripada rudarima, a vi rudari ste Kosovo. I takođe, uveravam vas da ove godine, kako smo se dogovorili sa profesorom Trnavom i vašim sindikalnim predstavnicima, dovršićemo zakon o Trepči, dovršićemo strategiju za Trepču i obezbedićemo Trepči perspektivu. Uveravam vas da će se ovo pitanje dovršiti i ubrzati, rekao je Mustafa.

On je potom rekao da imaju podršku većine članova parlamenta Republike Kosovo, nadajući se da će imati i podršku opozicionih poslanika, jer je Trepča, prema njemu, nešto što ne sme da odvaja, već da sve ujedini, kao i opoziciju.

"Postoje pitanja oko kojih treba da budemo zajedno ali postoje pitanja oko kojih možemo da se razlikujemo u mišljenjima, jer se time uspostavlja demokratija," rekao je Premijer Mustafa, pozdravljajući sve rudare svih generacija koji danas rade i zajedno dele viziju i predloge u vezi sa tim na koji najbolji način treba rešiti pitanje Trepče. U ovom kontekstu, premijer Mustafa rekao je da rešenje nije samo u partijama, već u rudarima, stručnjacima Trepče, ljudima koji su radili u Trepči i da će vlada to poštovati do kraja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.