Treća zajednička sednica vlada Kosova i Albanije: "Jedan narod, jedan san"

Danas će se u Prištini sastati kosovska i albanska vlada, i to po treći put od 2014. godine od kada su dve vlade počele da održavaju zajedničke sednice. Današnja sednica najavljena je još krajem aprila, kada su za njeno održavanje i započele pripreme u nameri, kako je tada rekao kosovski premijer Isa Mustafa – da se "ne bi kasnilo". Kao i na prethodnim, i na ovoj sednici se očekuje potpisivanje više sporazuma. Mustafa naglašava da sednica dve vlade koja se u Prištini organizuje po drugi put, ima poseban značaj, uključujući i emocionalni. Albanski premijer Edi Rama poručuje "jedan narod, jedan san".

"Sutra je treći po redu sastanak dve vlade sa pozitivnim bilansom i ambicijom da učinimo još više, jedan narod, jedan san," ovako je današnji sastanak sinoć najavio kosovski premijer, Edi Rama, na svojoj Fejsbuk stranici uz hešteg "‎shqiperiakosova".

Sala za sastanak pripremljena, ali bez orla

Na prethodnom sastanku dve vlade, u Tirani, sala u kojoj se zajednička sednice održavala bila je svečano uređena, uz okrugli sto, kosovske i albanske zastave, ali i  trodimenzionalnog orla u centralnom delu sale. Sala u Prištini kojoj će se održati današnji sastanak je, takođe, svečano uređena, ali bez orla. Foto: Fejsbuk profil Ise Mustafe

Njegov kosovski kolega Isa Mustafa se takođe oglasio na Fejsbuku:

"Zajednički sastanak vlade Republike Kosovo i Republike Albanije je u završnim pripremama. Na ovom sastanku, pored ostalih stvari, predviđeno je da se potpiše i serija sporazuma iz oblasti javne administracije, ekonomije, energetike i prekogranične saradnje."

Saradnja sa Albanijom je od posebnog interesa za Kosovo, poručio je Mustafa u aprilu, tokom Raminog boravka u Prištini, na predsedničkoj inauguraciji Hašima Tačija. Tada su Mustafa i Rama zajednički ocenili da je u sprovođenju sporazuma potpisanim na prethodnim dvema sednicama dosta urađeno i da će se nastaviti sa zajedničkim sastancima. Prostor između Albanije i Kosova treba da bude prostor razmene kojom se postiže "blagostanje albanskog naroda na obe strane", poručila su tada dvojica premijera. 

Vlade Albanije i Kosova su početkom 2014. godine održale prvu zajedničku sednicu, potpisavši "Deklaraciju o strateškom partnerstvu i saradnji", na osnovu koje se odvija potpisivanje dodatnih sporazuma između dveju vlada. Nakon ovog, usledila su još dva sastanka zvaničnika Kosova i Albanije, a potpisano je i niz sporazuma, kao što je onaj o zajedničkom obrazovnom sistemu, istovremeno je otvoren zajednički konzulat u Milanu, novi carinski punkt između Kosova i Albanije, dok istovremeno albanski zvaničnici lobiraju za nova priznanja Kosova. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.