Tramp odlikovao Grenela zbog doprinosa potpisivanju „istorijske normalizacije ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova“

Foto: Instagram

Specijalni izaslanik odlazećeg predsednika SAD, Donalda Trampa, za mirovne pregovore između Beograda i Srbije odlikovan je medaljom za nacionalnu bezbednost zbog doprinosa koji “je doveo do potpisivanja istorijske normalizacije ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova”.

Ovo je na Instagramu objavio sam Grenel ukazujući da mu je odlikovanje čast.

Medalju mu je dodelio upravo Donald Tramp.

Foto: Instagram

“On nije započeo nove ratove, doveo je američke trupe kući, izgradio američku vojsku – i još je potpisao mirovne sporazume”, napisao je Grenel o Trampu dodajući da mu je posebna čast što ovo odlikovanje dolazi od njega.

Kako se dalje navodi u ovoj objavi, sporazumom o ekonomskoj normalizaciji potpisanom 4. septembra u Vašingtonu Srbija i Kosovo obnovili su direktne vazdušne i železničke veze i autoputeve – ključne infrastrukturne projekte potrebne za olakšavanje ekonomskog rasta i blagovremeni protok robe i ljudi.

Iznosi ocenu da taj sporazum predstavlja “značajan korak ka izgradnji mirnije, sigurnije i prosperitetnije Evrope i predstavlja najznačajniji diplomatski korak ka krajnjem cilju u više od 25 godina”.

Pored doprinosa Grenela postizanju “istorijskog diplomatskog iskoraka u Srbiji i na Kosovu”, takođe se ističe i to da je on bio jedan od ključnih savetnika predsednika Donalda Trampa i jedan od najboljih diplomata i stručnjaka za nacionalnu bezbednost.

“Njegov doprinos postizanju mira i prosperiteta bio je revolucionaran i zasluga je njega samog i Sjedinjenih Američkih Država,“ ističe se u obrazloženju koje je objavio Grenel.

Ovo nije jedino priznanje dodeljeno zbog tzv. Vašingtonskog sporazuma. Zbog ovog sporazuma su predsednik SAD i kosovska i srpska vlada bile nominovane za Nobelovu nagradu za mir.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.