Trajković: Od ubistva Ivanovića KiM upada u problem

"Od trenutka kada je Oliver Ivanović ubijen, KiM upada u jedan problem. Očigledno ima mnogo bezbednosnih rizika koji se trude da nas nateraju da zaboravimo veliku tragediju i bacimo pod tepih ono što svi čekamo, a to je odgovor ko su nalogodavci i ubice Ivanovića," smatra Rada Trajković. A kada govori o najavi Srpske liste da će samostalno da formira ZSO, predsednica Evropskog pokreta Srba na KiM-u smatra da to služi za prikrivanje činjenice da su potpisnici Briselskog sporazuma, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, suspendovali Ustav Srbije na KiM i na taj način priznali Ustav Kosova.

“Izvan tog okvira Srbima, na žalost, ne ostaje mnogo šansi da bilo šta drugo formiraju, osim da se nađe kompromis sa Evropskom unijom i Prištinom,“ kaže Trajkovićeva.

Takođe smatra da poslednji događaji na Kosovu, odnosno hapšenje i deportacija Marka Đurića, istupanje Srpske liste iz Vlade Kosova i prelazak njenih poslanika u opoziciju, kao i najava samostalnog formiranja Zajednice srpskih opština, imaju za cilj podizanje tenzija na Kosovu i Metohiji i pita čemu takav stav.

“Taj stav potpuno ne razumem. Od trenutka kada smo izgubili ili kada je ubijen Oliver Ivanović, prostor KiM kao da upada u problem. Očigledno ima mnogo bezbednosnih rizika koji otežavaju, a i trude se da nas nateraju da zaboravimo na tu veliku tragediju, da se nekako baci pod tepih ono što svi čekamo, a to je odgovor ko je nalogodavac i ko su izvršioci ubistva Olivera Ivanovića,“ smatra Trajkovićeva.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred sedišta svoje stranke.

Specijalno tužilaštvo Kosova nedavno je saopštilo da je saslušan veliki broj svedoka. Međutim, osumnjičenih i dalje nema.

Na dan kada je ubijen Oliver Ivanović, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je u Briselu rekao da dijalog o normalizaciji odnosa neće biti nastavljen sve dok Srbija ne dobije odgovore o ubistvu Olivera Ivanovića.

Uprkos ovoj izjavi, dijalog Beograda i Prištine nastavljen je krajem februara.

RTV Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.