Tomić u Vašingtonu: O ZSO i projektu "Naš plan"

Ukoliko Zajednica srpskih opština bude obesmišljena i svedena na nivo nevladine organizacije bez ikakvih ovlašćenja nećemo videti poboljšanje kvaliteta života na terenu, poručio je u Vašingtonu direktor Kancelarije za pitanja zajednica u Vladi Kosova, Ivan Tomić. On se sastao sa višim referentom za Kosovo u Stejt Departmentu, Ilanom Gudmanom, sa kojim je, između ostalog, razgovarao i o platformi "Naš plan". 

"Po prvi put, nakon 17 godina, Srbi znaju šta hoće i šta im treba, kako bi njihov život bio na nivou života u drugim delovima Evrope. Naš jedini interes jeste opstanak, kao i povratak koji će biti realniji ukoliko se implementiraju projekti i ciljevi Našeg plana," naveo je Tomić.

On je Gudmanu kazao i da su "Srbi uvek bili faktor stabilnosti i spremni na razgovor i dogovor". 

"Povratak Srba u kosovske institucije pokazatelj je konstruktivnog pristupa problemima sa kojima želimo i moramo da se suočimo kako bi naši mandati služili svrsi, odnosno, poboljšanju života ljudi," dodao je, Tomić.

Govorio je i o Zajednici srpskih opština.

"Apsolutno je neprihvatljivo neprimenjivanje koalicionog sporazuma koji se tiče formiranja Zajednice srpskih opština na koji čekamo već dve godine. Zajednica mora biti primenjena na način na koji je dogovorena kako bi rešila probleme ljudi na adekvatan način. Ukoliko bude obesmišljena i svedena na nivo nevladine organizacije bez ikakvih ovlašćenja nećemo videti poboljšanje kvaliteta života na terenu," istakao je. 

Govoreći o, kako je naveo, jednostranim potezima Prištine, gde je kao primer naveo Zakon o Trepci, Tomić je kazao da stvaraju dodatne probleme i produbljuju političku krizu, zbog čega su, kako je dodao, za Srbe neprihvatljivi. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.