Tomić u protestnim pismima PS SE: Izostala reakcija na incidente u Kosovskoj Mitrovici

Zbog "izostanka bilo kakve reakcije" Parlamentarne skupštine i drugih tela Saveta Evrope na "nedavne nemile scene i incidente" u Kosovskoj Mitrovici, šefica Stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, prof. dr Aleksandra Tomić, uputila je zvanična pisma najvišim funkcionerima PS Saveta Evrope i instancama koje se bave Kosovom i Srbijom. "Sa žalјenjem mogu da konstatujem da se o ovom divlјačkom napadu ćuti u evropskim institucijama, čija je svrha upravo zaštita lјudskih prava, što nije bio slučaj kada je voz iz Beograda krenuo u Kosovsku Mitrovicu," poručila je ona. "U pismima je traženo i da se osude incidenti u kojima su povređene 32 osobe," saopšteno je iz Narodne Skupštine Srbije. 

Tomićeva je pisma uputila predsedniku Mikeleu Nikoletiju, predsednici Političkog Komiteta, Riji Omen-Rujten, predsedniku Monitoring komiteta, Rodžeru Gejlu, izvestiocima za Srbiju, Samadu Seidovu i Mariji Guzenini, kao i izvestiocu za Kosovo, Pedru Roki.

"U incidentu je postojala jedna strana u sukobu, i to naoružana dugim cevima koja je nasrnula na mirne i nenaoružane srpske građane koji nisu pružali nikakav otpor. Sa žalјenjem mogu da konstatujem da se o ovom divlјačkom napadu ćuti u evropskim institucijama, čija je svrha upravo zaštita lјudskih prava, što nije bio slučaj kada je voz iz Beograda krenuo u Kosovsku Mitrovicu. Povređeni su bili lјudi koji su se mirno okupili da razgovaraju o važnim životnim pitanjima, čime su im najgrublјe pogažena osnovna građanska i lјudska prava," istakla je Tomić. 

O događajima na Kosovu, kako je saopšteno, srpska delegacija planira da upozna i druge visoke zvaničnike i članove delegacija PS Saveta Evrope na predstojećem Aprilskom zasedanju PS Saveta Evrope, koje će se održati u Strazburu, od 23. do 27. aprila

U Kosovskoj Mitrovici su specijalne jedinice Kosovske policije prošle nedelje, tokom okruglog stola u okviru unutrašnjeg dijaloga, uhapsile direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije, Marka Đurića. Vezanih ruku iza leđa, povijene glave na dole, uz šok bombe i suzavac, udaranje oružjem i lomljenje dela medijske opreme, visok vladin zvaničnik izveden je iz Mitrovičkog dvora, oklopnim vozilima prebačen u Prištinu, ulicama ovog grada, uz brojne medijske ekipe i zvižduke i viku građana, odveden u policijsku stanicu, a odatle na Merdare. Iz Prištine su prethodno upozorili da Đurić nije dobio dozvolu za ulazak na Kosovo zbog zapaljivih izjava. 

Prema srpskim izvorima, u Mitrovici su tada povređene 32 osobe, među kojima gradonačelnici i ministri u kosovskim institucijama. U svojoj reakciji, Srpska lista saopštila je da se povlači iz Vlade Kosova. Njeni poslanici u kosovskoj skupštini prešli su, kako su oni to naveli – u opoziciju. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.