Tokom 2016. potrošeno 812.000 evra za usluge informisanja

Izdaci centralnih i lokalnih institucija za usluge informisanja iznosile su oko 812 hiljada evra tokom 2016., navodi se u izveštaju o javnom novcu potrošenom u medijima za 2016. koji je predstavilo Udruženje novinara Kosova.

Predmet istraživanja o potrošenom javnom novcu u medijima tokom 2016. bile su lokalne samouprave, ministarstva u Vladi Kosova, kao i kancelarije Predsednika i Premijera Kosova. Ukupan iznos sredstava utrošenih na javne informacije od strane institucija na Kosovu iznosi 812.130 evra i ovaj iznos obuhvata sve oblike plaćanja medija od strane centralnih i lokalnih institucija.

"Ovde bi bilo korisno da objavimo imena medija koje su dobile novac od javnih institucija, ali iz strukture podataka koje smo uspeli da prikupimo to je bilo nemoguće. Imali smo puno poteškoća u nabavljanju detaljnih podataka od strane javnih institucija. Ova nemogućnost pribavljanja podataka nas je primorala da promenimo strukturu izveštavanja," rekao je predsednik Udruženja novinara Kosova, Arben Salihu.

Najviše novca za usluge informisanja u sektoru reklama potrošila je kancelarija Premijera Kosova u iznosu od 188 hiljada evra.

"Značajni podaci koji su prikupljeni iz opština i centralnih institucija nisu klasifikovani, čak neke od institucija nisu otkrile opravdanja za ono što su trošile i zato smo ih mi smestili u slobodne kategorije. Prikupljeni podaci se u nekim slučajevima ne podudaraju sa izveštajima Agencije za javne nabavke u sektoru informisanja," kazao je istraživač Ardian Nikola. 

Što se tiče opština na Kosovu, tokom 2016. najviše novčanih subvencija potrošila je opština Uroševac – 97.280 evra, zatim sledi Prizren sa 35.850 evra. Od opština sa srpskom većinom, koje su dostavile informacije udruženju, opština Gračanica je za usluge infomisanja potrošila 836 evra, dok je Novo Brdo potrošilo 300 evra.

"Budžet Kosova za 2016. godinu iznosio je 1,4 milijardi evra od toga je 0,05 odsto potrošeno za medije. Potrebno je da centralne i lokalne institucije budu transparentnije o pomenutoj potrošnji, kao i da na vreme objavljuju procedure o javnim nabavkama," rekao je istraživač Adrian Nikola.

Ministarstvo poljoprivrede je za usluge informisanja potrošilo 54.567 evra, dok Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja 53.836 evra.

Ovo je prvo izdanje izveštaja Javni novac potrošen u medijima Udruženja novinara Kosova. Projekat je podržala Švajcarska kancelarija za saradnju na Kosovu i Ministarstvo spoljnih poslova Danske.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.