‘Time’ o objavljivanju obaveštajnih tajni – zašto se Bela Kuća oglasila o nagomilavanju srpske vojske posle Banjske

Bela kuća
FOTO: KoSSev

Svega nekoliko dana nakon dešavanja u Banjskoj 24. septembra iz Sjedinjenih Američkih Država oglasili su se sa navodima da su uočili „značajno srpsko vojno raspoređivanje“ u blizini teritorije Kosova, te su uputili poziv Beogradu da povuče snage. Izveštavajući o tome kako je došlo do objavljivanja ovih informacija, američki magazin Time piše o novoj metodi sve češćeg skidanja oznake poverljivosti sa podataka do kojih su došle njihove obaveštajne službe, a koja se primenjuje od rata u Ukrajini.

„Popodne 27. septembra, stručnjak za Balkan u Beloj kući dobio je uznemirujući poziv iz američke obaveštajne agencije. Srpske snage su se gomilale duž granice njihove zemlje sa Kosovom, gde NATO održava nestabilni mir od krvavog rata za otcepljenje 1999“, navodi se u ovonedeljnom tekstu američkog magazina.

Uz podsećanje na dešavanja tri dana ranije u Banjskoj, Time dodaje – „sada je Srbija raspoređivala teško naoružanje i trupe“.

„Bili smo veoma zabrinuti da bi Srbija mogla da se sprema za vojnu invaziju“, rekao je za ovaj medij zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost (NSB).

Pitanje je bilo šta da se učini povodom toga. Meseci rastućih tenzija u udaljenom uglu jugoistočne Evrope nisu dobili veliku pažnju u medijima. Diplomatski napori Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i drugih zemalja sa trupama na terenu na Kosovu, nisu uspeli da smire situaciju, analizira Time.

Sa druge strane, navodi da je u Vašingtonu pažnja bila usmerena na „haos u Kongresu“, a da je u većem delu Evrope, glavni prioritet bio usmeravanje kontinuirane podrške Ukrajini.

Kao deo napora da se „izvrši pritisak na Srbiju da odstupi“, američki savetnik za nacionalnu bezbednost, Džejk Salivan, odobrio je zahtev svog tima za Evropu da „skine oznaku tajnosti sa elemenata o srpskom nagomilavanju, kako bi to bilo javno objavljeno“, dodaje ovaj medij.

„Zatim je zahtev, putem poverljive e-pošte, 29. septembra, poslat kancelariji direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI) u Severnoj Virdžiniji. Nakon dvodnevne borbe da se skine oznaka tajnosti, portparol NSC Džon Kirbi sazvao je neplanirani Zoom poziv sa članovima novinarskog korpusa koji izveštavaju iz Bele kuće“.

Kirbi je tada izneo nove informacije o dešavanjima 24. septembra, ali ujedno izvestio i o najnovijem raspoređivanju Vojske, navodeći da to uključuje naprednu artiljeriju, tenkove i mehanizovane pešadijske jedinice.

Kako se o tome sve više izveštavalo, piše dalje Time, evropske zemlje pridružile su se SAD u „primeni novog diplomatskog pritiska na Srbe“, a Velika Britanija je najavila dodatno raspoređivanje trupa na Kosovu. Za nekoliko dana, srpske trupe su počele da se povlače.

Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga u blizini teritorije Kosova

Time piše da je skidanje tajnosti i objavljivanje informacije o kretanju srpskih trupa jedan od primera novog pristupa Bele kuće u korišćenju obaveštajnih podataka, koji je izrastao iz odgovora SAD na rat u Ukrajini.

Počevši od jeseni 2021. godine, kada su američki špijuni postali „ubeđeni da se Rusija sprema za invaziju“, dodaje ovaj medij, Salivan je radio sa direktorkom Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns i direktorom CIA Vilijamom Bernsom na „smanjivanju“ poverljivosti detalja o potezima Moskve.

Više od dve godine kasnije, Bela kuća je izgradila „širok program za deljenje tajni kada to služi strateškim ciljevima“, navodi ovaj medij.

„Otprilike jednom nedeljno, zvaničnici Bele kuće vide obaveštajne podatke koje žele da objave i dobiju odobrenje od Salivana da pokušaju“, reklo je za Time više desetina sadašnjih i bivših zvaničnika Bele kuće.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.