Tibor Nađ i Blues Halter za početak 15. "North City Jazz and Blues" festivala

Promo veče petnaestog po redu "North City Jazz and Blues" festivala održano je sinoć nastupom benda "Blues Halter" iz Novog Sada. Frontmen Tibor Nađ, uz Nenada Nikolića – gitara, Karla Janovića – bas gitara i Zoltana Cikora – bubnjevi, u mitrovičkom klubu "Soulshine" publici je dočarao svoju, autentičnu verziju bluza.

Pre samog nastupa istakao je i da manifestacija kao što je “North City Jazz and Blues” festival predstavlja jedan od načina da se bluz i džez približe široj publici.

Nađ je, vođen željom da podeli svoje znanje i ljubav prema muzici, objavio knjigu "Isceljujuća moć bluza", prvo na mađarskom jeziku, 2008. godine, a 2015. – i na srpskom. 

"Ovakve manifestacije sve više daju prostora bluzu. To znači – idealno mesto za promociju ovakve muzike, jer ovo je svetska muzika. Jeste, crni čovek je bio taj koji je prvi to izbacio iz sebe i onda ga je ceo svet preuzeo, kao i džez, i sviraju ga sada po celom svetu. Od malih klupskih svirki, sve do velikih festivalskih bina, bluz ima prostora" – rekao je Nađ.

Bluz je osećaj koji vredi podeliti, kaže on i dodaje da ne svira džez, već koketira sa različitim stilovima:

"U suštini, u osnovi je bluz, ali to je jedan zvuk koji se zove Blues halter, a to je i naziv benda. Ljudi se menjaju, to je neminovno, dođu novi i svaki novi čovek donese svoj novi zvuk i u tome je veličina, to automatski vuče ceo bend, ili ostatak benda – da to zvuči malo drugačije."

Ono što je u džezu karakteristično – stvar je momenta, objašnjava.

"Recimo sad smo mi ovde, i večeras ćemo ovako svirati, ali sledeći koncert će biti potpuno drugačiji i u tome je draž," kaže on i dodaje:

"Svaki nastup je jedna posebna priča, tu doprinosi i ambijent, i publika, i raspoloženje muzičara, sve to… I dolazi do nekog posebnog doživljaja i za nas, a i za ljude koji slušaju. Ovo veče će biti specifično zato što ste vi tu i zato što smo mi tu – nešto baš neobično, neće biti šablonski."

Zvanično, prvo veče "North City Jazz and Blues" festivala, 30. maja, otvara Milica Dobrić Quintet nastupom u Soho baru od 21h, a nakon toga nastupiće Kabadayas.

Drugo veče festivala, u utorak, 31. maja, u hotelu No. 1, od 20 h, otvara se izložba fotografija festivala iz regiona “JazZBOR”. Zatim, od 21h u Soho baru nastupaju Sale i Sedlari, a nakon njih, od 22.30 SD Power Trio Sakis Dovolis iz Grčke.

Glavna bina na ovogodišnjem festivalu je kao i ranije u Domu kulture u Zvečanu, 1. i 2. juna. Program 1. juna od 21h otvara makedonski trio Damjana Pejčinoskog, a zatim od 22.30 nastupaju  IrieFM iz Beograda.

Drugog juna, u istoj sali, od 21 h, nastupa Ratko Zjača – Simone Zanchini kvartet, a festival od 22.30 zatvara mladi američki gitarista Christone “Kingfish” Ingram.

Cene ulaznica za glavni program je 350 dinara, a za koncerte u Sohou 250 dinara. Do dana festivala mogu se kupiti u kafeima Inkognito, Be bop, Soho i u galeriji Akvarijus.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.