Teške optužbe na račun Severa u kosovskoj skupštini: Odgovorni za smrt mladića iz Čabre 2004; Srbi koji su činili zločine žive na Severu

Kosovska skupština danas, između ostalog, vodi debatu i o povratku Albanaca u opštine na Severu, kao i prepreke sa kojima se suočavaju u tom procesu. Zatražili su „hitnu akciju“ za rešenje pitanja povratka Albanaca na Sever.

U nastavku prenosimo delove rasprave na ovu temu.

Valjdete Idrizi (Valdete), poslanica PDK iz Južne Mitrovice, rekla je da je „oštra strategija Srbije za depopulaciju Albanaca izraženija nego ranije“. Kako ona to vidi, višespratnice koje se grade na Severu deo su plana „da se što više Srba dovede na ove lokacije i da se poveća njihova dominacija“, piše Koha.

Idrizi je zatražila od stranaka i da naprave zajedničku strategiju za povratak Albanaca u njihove posede na Severu.

Slično, poslanica LVV, Saranda Bogujevci, iznela je ocenu da je oko 500 poseda Albanaca na Severu uzurpirano od strane Srba.

„I dan danas je ovaj deo države Kosova najopasnije mesto za život“, tvrdi ona, prenosi Koha.

„Srbija nastavlja kolonizaciju izgradnjom 300 kuća u Sunčanoj dolini u kojima će živeti 1.500 Srba iz Srbije. U ovom naselju biće izgrađena crkva, dom zdravlja i drugi objekti. Ono što brine stanovnike na Severu je agresivna izgradnja Srba usmerena protiv Albanaca, iseljavanjem ovih drugih“, rekla je ona.

Bogujevci je iznela i kritike na račun kosovskih institucija optuživši ih da „ne samo da su ignorisali, već su direktno doprineli produžetku paralelnih struktura i kontroli Srbije nad ovim delom“.

O ovoj temi oglasila se i poslanica LDK, Saranda Musljiu (Musliu). Ona je pozvala na žustru akciju kako bi se „sprečio nalet diskriminacije u ovom delu“.

„Hajde da delujmo u skladu sa našim nadležnostima“, rekla je ona prenosi Koha.

I iz poslaničke grupe AAK o ovoj temi govorila je žena, Time Kadrijaj koja je ukazala na nedostatak pristupa zdravstvenim i obrazovnim institucijama Albancima koji žive u tom delu, a na stvaranje uslova za povratak Albanaca pozvala je i Arbreše Krasnići (Arbëreshë Krasniqi).

U ime kosovske vlade, o ovoj temi je na sednici govorio zamenik kosovskog premijera, Driton Seljmanaj (Selmanaj). On je poslanicima rekao da je vlada izdvojila sredstva za izgradnju 10 kuća u naselju Brđani i rekonstrukciju krovova na kućama u Mikronaselju, ali da ta sredstva za sada nisu iskorišćena.

Redžepi: Srpske bande nasilno utopile mladiće u Čabri

Oštre kritike na račun vlade imao je i poslanik LVV, Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) – ostavili ste sudbinu Albanaca u rukama Srpske liste, poručio je.

„Sudbinu Albanaca u severnim opštinama ostavili ste u rukama Srpske liste koja nam govori šta su Albanci učinili. Na severu se nastavlja nasilje i progon Albanaca iz njihovih domova. Ne smeju se vratiti na svoja imanja. Projekat etničkog čišćenja Albanaca se nastavlja. Srbija se uvek ponaša isto prema kosovskim Albancima, proširili su teritoriju našim zemljama. To je ono što pokušavaju i sada. Naročito od druge polovine 19. veka do danas, Srbija je koristila sve svoje mehanizme nasilja za proterivanje Albanaca“, rekao je on, piše Koha.

Redžepi je izneo podatak da je iz opština na Severu proterano navodno 12.000 Albanaca, a podsetio je i na ubijene Mitrovčane iz nereda februara 2000. Izneo je i tvrdnju da su albanski mladići utopljeni u Ibru marta 2004. utopljeni „nasilno“.

„Recite mi da li su ovi statistički podaci netačni, 16. marta 2004. godine, albanska deca Egzon Veljiu (12), Avni Veselji (11), Florent Veljiu (9) nasilno su utopljena u reci, pod progonom i nasiljem kriminalnih bandi koje podržavaju srpske paralelne strukture. Setimo se pogubije Seljvera Haradinaja eksplozivom, sećamo se ubistva policajca Envera Zumberija. Sve one pretnje i napadi na Albance događaju se stalno“.

Podsećamo, neprovereni navodi predstavnika lokalne nevladine organizacije o tome da su 2004. Srbi uzrokovali davljenje mladića u selu Čabra, a koje je tada preneo kosovski javni servis, RTK ispostavili su se kao lažni, ali je vest tada poslužila kao okidač za najveće višednevno etničko nasilje posle završetka rata na Kosovu.
Tada se kao posebno pitanje otvorila uloga kosovskih medija, o čemu je OEBS u Beču izdao poseban izveštaj u kojem je kritikovao „očigledan spin“, „neodgovorno i senzacionalno“ izveštavanje elektronskih medija na albanskom.
„Takođe, treba napomenuti da su mediji, posebno elektronski, pokazali neprihvatljiv nivo emocija, pristrasnosti, nebrige i pogrešno primenili ‘patriotski’ žar. Posebno izveštavanje u veče 16. marta od strane tri glavna kosovska televizijska kanala zaslužuje najjaču moguću kritiku,“ navodi se u OEBS-ovom izveštaju.

Poslanik AAK, Gazmend Abraši tražio je i formiranje posebne kancelarije za rešavanje problema Severne Mitrovice u sklopu kabineta kosovskog premije, a poslanik PDK, Sejdi Hodža (Hoxha) i alokaciju budžetskih sredstava.

Reagovao poslanik Srpske liste

Na brojne izjave poslanika iz većinske zajednice, reagovao je poslanik Srpske liste, Igor Simić ukazujući na to da neke od tih izjava prete bezbednosti na Severu.

„Ova debata je organizovana je sa jasnom političkom svrhom, i često smo imali prilike da slušamo ove netačne podatke. Nije pošteno da se Sever u ovoj sobi pominje u kontekstu neosnovanih optužba, čak nisu okrivljeni svi, već samo Srbi. Ovde nikada nije rečeno ništa pozitivno i to je loše. Ali do sada nismo reagovali jer ne želimo da irelevantne priče budu tema. Ali sada bi vaše tvrdnje mogle naštetiti miru na Severu“, rekao je.

Simić je upitao zbog čega se ne razgovara i o problemima sa kojima se suočavaju Srbi u drugim delovima Kosova i konstatovao da je to tako jer ih tamo više nema.

„U Prištini nedostaje 40.000 Srba, a u južnom delu (Mitrovice) živi samo jedan sveštenik, čak i njega čuva policija. Severna Mitrovica je jedino, multietničko urbano okruženje na Kosovu. Tamo u miru žive različite nacionalnosti i u vezi sa tim imam dokaze, fotografije – pogledajte kako preko 120 preduzeća u Bošnjačkoj mahali u vlasništvu Albanaca i Srba dele probleme, čak i u vreme pandemije. Pogledajte, ljudi takođe poštuju jednakost jezika, koja se često ne poštuje čak ni u ovoj sobi“, rekao je Simić, prenosi Koha.

Simić je u svom obraćanju poručio da je u periodu od 2014. godine do 2020. godine u Severnoj Mitrovici, a prema zvaničnim podacima iz ove opštine, renovirano ukupno 85 kuća, od čega 43 za albansku zajednicu.

Simić je takođe dodao da je renovirno i 70 stanova, a da je albanskim povrtničkim porodicama sa juga na sever, osim renovirnja, omogućeno da kupe nameštaj i belu tehniku, data novčana pomoć za 4 meseca, kao i grant za stvaranje prihoda od 2.000 evra.

Dodao je da je regulisano više infrastrukturnih projekat – uređenje puta u naselju Doktorska dolina, povezivanje kuća u kojima žive Albanci na kanalizacionu i vodovodnu mrežu, izrada kanalizacije za porodice u mešovitom Mikro naselju…

Rekao je da se Srpska lista zalaže za kažnjavanje svih odgovornih, bez obzira na nacionalnost.

„Srbi koji su činili zločine žive na Severu“

S druge strane, poslanik LVV, Arber Redžaj (Arbër Rexhaj), osporio je legitimitet poslanika Srpske liste zbog, kako je rekao, prisile glasača. Poslanike Srpske liste opisao je i kao poslanike Srbije, ne predstavnike Srba.

Rekao je da su Srbi na Kosovu ubili 1.000 dece, silovali 20.000 Albanki, a da ih većina živi na Severu.

„U većini naselja zločine su počinili Srbi koji su pobegli sa Kosova i dovedeni su na Sever, kažete da smo mi prognali njih, ne, oni su pobegli od zločina koje su počinili i kad god žele pokažite odgovornost, počinili ste zločine i na Balkanu i dalje se pitam kako imate obraza da se pojavite“.

Istovremeno, u Beogradu je održana sednica vlade na kojoj je prisustvovao Aleksandar Vučić, a kako je najavljeno jutros, tema je osim BDP, pitanje Kosova i Metohije. U ovim trenucima Vučić drži konferenciju za medije, na kojoj je podsetio na ulaganja Srbije u zdravstvo u većinski srpskim sredinama, te ponovio i to da je za kosovsku vladu formiranje ZSO obaveza a ne, kako je kazao, stvar dogovorora.

Današnje zasedanje prekinuto je u poslepodnevnim satima usled nedostatka kvoruma, javili su prištinski mediji.

Sednica će se nastaviti sutra od 15 sati a raspravljaće se ponovo o, „istini o sudbini više od 1.600 otetih albanskih civila tokom sukoba na Kosovu“. Druga tačka na dnevnom redu biće podizanje svesti o merama koje bi trebalo preduzeti u borbi protiv raka dojke.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.