Teroristički napadi u Belgiji: "Evropa i Brisel pate od istog nasilja kao i region"

U najnovijem terorističkom napadu – više eksplozija u prestonici Brisela na aerodromu i metrou, poginulo je, prema sadašnjim informacijama, najmanje 34 ljudi, a ranjeno više od 130. Broj mrtvih nije definitivan, a odgovornost za napade preuzela je Islamska država. U međuvremenu je, kako prenose mediji, belgijska policija uhapsila dve osobe za koje se sumnja da su povezane sa napadom, izvevši i kontrolisanu eksploziju u kvartu u kojem se nalaze institucije Evropske unije. Još uvek nema podataka o eventualnim žrtvama sa KiM-a i iz centralne Srbije, dok su letovi iz Beograda za Brisel otkazani. Napade su oštro osudili zvaničnici Evropske unije, a pristižu i prve reakcije srpskih i kosovskih zvaničnika. 

17:00 – Simić uputio telegram saučešća ambasadoru Belgije u Prištini

Predsednik liste "Srpska", Slavko Simić, uputio je telegram saučešća ambasadoru Belgije u Prištini, Žan-Fransou Brakmanu. 

"Srbe na Kosovu i Metohiji zapanjila je vest o jutrošnjim eksplozijama na aerodromu Zavantem, eksplozije u Evropskoj četvrti u Briselu i one u Malbek metrou, koje su oduzele živote nekoliko desetina nedužnih ljudi, a mnoge povredile. Šokirani smo što su se teroristi obrušili na Brisel, na srce Evrope gde je i sedište EU – što ukazuje da ne biraju ni mesto, ni vreme da iskažu najgori oblik ljudske zlobe i agresivnosti i oduzmu živote nevinim ljudima. Mi Srbi sa Kosova i Metohije bezbroj puta smo u 21. veku bili bezrazložno izloženi terorističkim dejstvima i svesni smo da je terorizam jedna od najtežih pretnji savremenoj civilizaciji. Zato u ime čitavog Srpskog naroda sa Kosova i Metohije i moje lično ime primite najiskrenije saučešće zbg nevino nastradalih," napisao je Simić. 


Otkazana runda ekspertskog dijaloga BG-PR; delegacija BG nije mogla ni do sedišta EU

Današnja planirana runda ekspertskog dijaloga Beograda i Prištine, u Briselu, otkazana je, napisao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Ðurić, na svom Tviter nalogu.

On je potvrdio i da je beogradska delegacija pokušala da dođe u sedište EU i, kako je naveo, iskaže solidarnost sa kolegama, ali i da do tamo nije bilo moguće doći.

"Ovde u Briselu smo sa narodom, delimo teške trenutke. Ekstremizam ne poznaje granice i Evropa mora da se protiv zla bori jedinstveno," poručio je Đurić, takođe. 

A kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri je na svojoj Fejsbuk stranici kratko poručila: 

"Svi smo dobro. Naše misli i molitve su sa narodom Brisela/Belgije."


Mogerini: "Evropa i njen glavni grad pate od istog nasilja kao i ostatak regiona"

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini je informaciju o napadima primila tokom zvanične posete Jordanu. 

Ona je konferenciju za novinare sa jordanskim ministrom spoljnih poslova, Naserom Judehom, prekinula u suzama, poručivši da je danas težak dan, te da "Evropa i njen glavni grad pate od istog nasilja kao i ostatak regiona". 

"Oni nas neće podeliti," poručila je, takođe, Mogerini. 

Nikolić zabrinut; Vučić i Gojković telegrami saučešća; Dačić osudio napade

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, na sastanku sa ambasadorom SAD-a, Kajlom Skotom, izrazio zabrinutost zbog terorističkih napada u Briselu, kao i ogromno žaljenje zbog velikog broja nevinih žrtava, dok su prve telegrame saučešća iz centralne Srbije uputili premijer, Aleksandar Vučić i predsednica Narodne skupštine Srbije, Maja Gojković.

"Duboko nas je potresla vest o nastradalima i povređenima u eksploziji bombe na aerodromu Zaventem i na stanici metroa u Briselu. Svet je šokiran terorističkim napadima, koji ugrožavaju sve civilizacijske vrednosti za koje se snažno zalažemo. Stoga, još jednom želim da naglasim značaj zajedničkih napora koje moramo da uložimo u odlučnoj borbi protiv terorizma," naveo je Vučić u telegramu, prenosi Tanjug. 

Napade je osudio i srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Mustafa: Solidarnost sa porodicama žrtava

U međuvremenu su se oglasili i kosovski zvaničnici.

Kosovski premijer Isa Mustafa je "izrazio bol naroda i Vlade Kosova za ljudske žrtve najgoreg terorističkog akta", te "solidarnost sa porodicama žrtava i Vlade Belgije u ovim teškim trenucima". 

Vlada Kosova je istovremeno izrazila posvećenost u "zajedničkoj borbi protiv terorizma."

"Mi smo posvećeni saradnji sa demokratskim svetom u borbi protiv dela protiv slobodnog života građana i demokratije svuda u svetu," naveo je Mustafa.

Tači:Teror i strah neće naći mesto u srcu Evrope

Novi kosovski predsednik, Hašim Tači, poručio je da će napadi učiniti da borba protiv terorizma i ekstremizma bude odlučnija:

"Iz Brisela stižu strašne vesti za ceo svet. Brisel je simbol sigurnosti i mira, tolerancije i suživota, vrednosti i tradicije iz cele Evrope i celog sveta. Teror i strah neće naći mesto u srcu Evrope. To će nas učiniti da budemo sve odlučniji u borbi protiv terorizma i ekstremizma."

Seljimi: Neizreciv užas u Briselu

Na napade u Belgiji reagovao je i vršilac dužnosti kosovskog ministra spoljnih poslova, Petrit Seljimi, na svom Tviter nalogu: 

"Neizreciv užas u Briselu. Narod Kosova je danas sa Belgijom. Ne možemo da se predamo silama tame".

Čitaku: "Borimo se protiv rata koji nema granice"

Reagovala je i kosovska ambasadorka u Vašingtonu, Vljora Čitaku, koja je objavila i broj telefona ambasade Kosova u Briselu – +32460957163. 

"Tužna i prestravljena današnjom eksplozijom na briselskom aerodromu. Borimo se protiv rata koji nema granice," napisala je ona. 

Heštegovi na društvenim mrežama; fejsbuk uveo "Safety Check"

Među reakcijama kosovskih zvaničnika je i ona predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija, a za sad nema reakcije srpskih predstavnika u kosovskoj vladi.  

Kada su u pitanju društvene mreže i njeni korisnici, na njima su već aktivirani različiti heštegovi u vezi sa napadima u Briselu, a društvena mreža Fejsbuk aktivirala je i opciju „Safety Check“ preko koje svi koji se nalaze u tom gradu mogu prijateljima da se jave da su dobro.

Što se tiče reakcija srpskih korisnika društvenih mreža one su bile vidljivije i oštrije nakon prošlogodišnjeg terorističkog napada u Parizu, u Francuskoj. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.