Tekvondoisti Kosova neće bez obeležja i himne

Kosovski tekvondoisti neće učestovovati na Balkanskom prvenstvu u Zrenjaninu jer ne žele da se takmiče bez obeležja i himne, saopštio je Nuhi Gaši.

Predsednik Saveta, Gaši, je u pismu poslatom Međunarodnom Olimpijskom komitetu (IOC), Svetskoj (VTF), Evropskoj (ETU) i Balkanskoj (BTU) federaciji zatražio da se zbog, kako je naveo, dvostrukih aršina otkaže prvenstvo.

"Izražavamo našu duboku zabrinutost u vezi Balkanskog prvenstva i organizacije Tekvondo saveza Srbije. Kosovski tekvondo Savez od maja 2015. godine punopravni je član pravo VTF, ETU i BTU, kao što je Međunarodni komitet Kosova član Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Samo tri dana pre početka prvenstva, obavešteni smo da ne možemo da učestvujemo pod našom zastavom i himnom, garantovanom statutom IOC, VTF, ETU i BTU, zbog čega našim sportistima nije ponuđena sigurnost i bezbednost," ističe Gaši.

Dalje se navodi da se "iz izjava najbolje tekvondoiskinje Milice Mandić jasno zaključuje da kosovski sportisti nisu dobrodošli u Zrenjanin".

"Dok kosovski sportisti daju sve od sebe da putuju u Srbiju i takmiče se, da dele pozitivne vrednosti jedni od drugih, da se zbliže i pokažu moć sporta, Tekvondo asocijacija Srbije zabranjuje učešće naših sportista, tretirajući ih kao da nisu jednaki sa ostalima".

Gaši poručuje da je "odluka da budu bez obeležja suprotna pravilima i statutima VTF, ETU i BTU".

"Različite poruke ovih dana i izraz zabrinutosti u Srbiji podigle su mržnju. Tekvondo savez Srbije prekršio je eticki kodeks i statut VTF. Ne postoje osnovni i jednaki uslovi za sve učesnike i ne bi trebalo da se održi takvo prvenstvo," dodaje Gaši.

"Kosovski tekvondo savez ima veliku želju da učestvuje u međunarodnim takmičenjima, ali zbog navedenih razloga, odlučio je da ne dozvoli svojim sportistima da učestvuje sa ovakvom vrstom organizacije u Srbiji. Tražimo kaznu za Tekvondo savez Srbije i da Balkansko prvenstvo bude otkazano jer širi mržnju prema kosovskim sportistima."

Šampionat Balkana, koji se održava u Zrenjaninu, počinje u subotu i traje do nedelje.

B92

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.