Tahiri u Briselu zatražila raspuštanje civilne zaštite, uklanjanje Parka mira i ukidanje privremenih opštinskih organa

Ubrzanje procesa raspuštanja civilne zaštite, neodlaganje uklanjanja "barikada" na Ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici i ukidanje "svih paralelnih opštinskih struktura", zatražila je juče u Briselu kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, saopšteno je danas iz kancelarije kosovskog premijera. Ona je predstavnicima Evropske unije poručila i da ne treba dozvoliti "hronična kašnjenja Srbije" u sprovođenju postignutih sporazuma. 

"Ona (Edita Tahiri, prim. red.) je takođe zatražila da se ubrza proces raspuštanja strukture takozvane 'civilne odbrane', istovremeno uveravajući da je kosovska vlada pripremila plan za integraciju bivših pripadnika ove strukture u civilne institucije Kosova. Ministarka Tahiri je, takođe,  zatražila od EU-a da ne odlaže dalje uklanjanje barikade na Ibarskom mostu i ostalih barikada, jer je ovo pitanje u nadležnosti Evropske unije, u skladu sa sporazumom," navodi se u saopštenju iz kancelarije kosovskog premijera i dodaje: 

"Ministarka  Tahiri je posebno zahtevala ukidanje svih paralelnih opštinskih struktura od strane Srbije predstavljajući Evropskoj uniji najnovija zbivanja u ovoj oblasti."

Kako se još navodi u saopštenju, Tahiri je na istom sastanku naglasila da je nedavno postignuti sporazum o pravosuđu "dobar nov početak za dijalog", ali i da njegova primena treba da bude "brza", te da ne treba dozvoliti "hronična kašnjenja koje Srbija čini u ovom procesu". Ona je takođe zatražila angažovanje Evropske unije na "brzom i efektivnom sprovođenju svih sporazuma, uključujući telekomunikacije, energetiku, i drugo."

Na sastancima se, takođe, razgovaralo o "postignućima i izazovima" briselskog procesa i izražena je zajednička spremnost kosovske delegacije i delegacije EU za ubrzanje procesa sprovođenja svih sporazuma. 

Kosovska strana na razgovorima u Briselu sve vreme insistira na raspuštanju civilne zaštite i uklanjanju tzv. Parka mira, a tako je bilo i tokom poslednje runde razgovora 9. februara. Beograd, međutim, do sada nije o toj temi razgovarao, a odbija i optužbe da se radi o "paravojnoj formaciji", već o isključivo civilnoj organizaciji.

"Na ovim razgovorima inistirano je i na raspuštanju civilne zaštite. Mi nismo prihvatili da razgovaramo o toj temi, ali da znate da je albanska strana prilično oštro insistirala i dalje ostajući na poziciji da je civilna zaštita bezbednosna strukutura, da je reč o paravojnoj formaciji, itd., iako civilna zaštita to nije," rekao je nezvanično KoSSevu neimenovan izvor u Beogradu.

Na Severu Kosova o civilnoj bezbednosti građana brine oko 700 nenaoružanih pripadnika Civilne zaštite.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.