Tahiri: Tači manipuliše, koordinacija između SAD i Nemačke na samitu u Berlinu

Izvor: Gazeta Express (Delovi originalnog teksta su izvorno prevedeni sa albanskog)

Bivša ministarka za dijalog Edita Tahiri rekla je da su se Nemačka i SAD koordinisale u vezi sa Berlinskim samitom koji je održan krajem prošlog meseca, ocenjujući Tačijeve izjave, da nije bilo nemačko-američke koordinacije, kao čudne i manipulativne, prenosi Gazeta Express.

Tahiri kaže da su SAD bile uključene u dijalog između Kosova i Srbije od samog početka, povremeno za samim pregovaračkim stolom, povremeno iz daljine, ali da su uvek uključene u proces.

Ona je izjavila da je prisustvo SAD bilo konstantno od kada se od 2011. godine održavaju runde razgovora u okviru dijaloga između Srbije i Kosova kojima su prisustvovali visoki predstavnici Stejt departmenta u Briselu.

Tahiri naglašava da je Berlinski samit organizovan u potpunoj koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Ovo što govori Tači  je čudno, pošto i on sam zna da su uključeni. Svaki put kada se održavaju sastanci, Amerikanci se sastaju sa obe strane pre razgovora, kao i sa posrednicom Mogerini. Dakle, uključeni su. Ovo što kaže Tači, da je Samit u Berlinu održan bez prisustva SAD-a, uopšte nije istina, zato što su SAD i Nemačka koordinisale. U saglasju sa SAD, Nemačka je vodila Berlinski Samit, koji je potopio rizične ideje o korekciji granica“, navela je Tahiri.

Upitana šta misli o naporima Tačija da poništi samit u organizaciji kancelarke Merkel i francuskog predsednika Makrona, ona kaže da je Tači to učinio nakon što je njegova ideja o razgraničenju odbačena u Berlinu.

Upitana o naporima Tačija da devalvira samit u organizaciji kancelarke Merkel i predsednika Makrona, Tahiri kaže da je to učinjeno jasno nakon što je ideja Berlina o ukidanju granice odbačena.

„Razlog je jasan. Svi smo to videli. Činjenica je da je Berlinski samit potopio ideje kratkovidih političara kao što su Tači, Rama, Vučić i Mogerini, i ovaj neuspeh je jedna pobeda za Kosovo. To su manipulativne izjave koje su senka neuspeha“, kaže ona, podsećajući da je Berlinski samit bio istorijski za Kosovo.

Tahiri objašnjava da je uključivanje Nemačke i Francuske u dijalog između Kosova i Srbije učinilo da se dijalog vrati na pravi kolosek, i zaustavi zlo koje je Mogerini stavljala u prvi plan, što bi moglo obnoviti ratove i mržnju prema neprijateljima na Balkanu.

„Berlinski samit je zaustavio razorni proces dijaloga koji je krenuo u pravcu promene granica koja bi izvala nove ratove na Balkanu, a stari animoziteti bi se vratili. Samit u Berlinu zaustavio je ovu lošu stvar i uspostavio dijalog na stazi na kojoj se i nalazio od 2011-2017″, zaključila je Tahiri.

Tahiri je ekskluzivno za Express saopštila da ima informacije da je kancelarka Merkel, koja je više puta pisala Federki Mogerini, tražeći joj da se pridržava evropskih vrednosti i spreči mogućnost da se problem otvaranja granica stavi na sto. Ipak, pokazalo se da je Mogerini ostala gluva na ovaj problem i nije uspela da ispoštuje zahteve nemačke kancelarke Merkel.

„Neoliko puta je kancelarka Merkel pisala Federiki Mogerini tražeći joj da se pridržava evropskih principa i time ne dozvoli da pitanje granica bude otvoreno. Međutim, ona ne  poštuje i krši ove principe“, rekla je za Express bivša šefica pregovaračkog tima koja je vodila dijalog između Kosova i Srbije nekoliko godina.

„Za Samit u Parizu zakazanom za 1. juli ove godine u Francuskoj, Tahiri kaže da će tamo biti potvrđeno da nema potkusurivanja sa granicama i dokazaće da EU više neće ni slučajno biti prepuštena pojedincima poput Mogerini. Neće biti više takvih lidera koji nakon preuzimanja dužnosti, napuštaju principe EU“, dodala je.

Povezani članci:

Tači iz Tirane: Odlaganje postizanja sporazuma produbljuje jaz između Kosova i Srbije

Vašington post: Kosovski lideri kod ambasadora SAD u Berlinu, tražili pomoć

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.