Tahiri: Nema više odugovlačenja sa procesom otvaranja mosta

Srbija je zahtevala da administrativna linija između Severne i Južne Mitrovice bude reka Ibar, ali je kosovska delegacija bila istrajna u svom stavu, te je administrativna linija ostala preko reke Ibar. Određivanje administrativnih linija između dve opštine je „unutrašnje pitanje Republike Kosovo,“ a pitanje otvaranje mosta je proces koji vodi EU – izjavila je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, u ovonedeljnom intervjuu za prištinski list "Epoka e re". Ona je uverena da neće više biti odugovlačenja u procesu otvaranja mosta.

Ukinute "paralelne strukture" na Severu

Odgovarajući na kritike da su sa kosovske strane učinjeni ustupci prema Beogradu, da Srbija ima velik uticaj na Kosovo, Tahiri je podsetila da je doktorirala na temi o greškama UNMIK-a, i da je jedna od ključnih grešaka ove misije to što je on dozvolio "paralelne strukture", ali je sa druge strane istakla:

"Pre dijaloga nismo imali kosovske vlasti na dva granična prelaza sa Srbijom – Jarinju i Brnjaku. Sa sporazumom o IBM ("integrisanim graničnim prelazima, prim.red.) imamo ih tamo. Imali smo paralelnu srpsku policiju MUP na Severu, sada smo je ugasili i pojedinci su integrisani u kosovsku policiju. Imali smo paramilitarnu strukturu 'Čuvari mosta', koja je kasnije nazvana 'Civilna zaštita', sada je više nemamo, a čisti pojedinci su integrisani u kosovske institucije. Onda četiri severne opštine, zahvaljujući ovom procesu obavezne su da učestvuju u izbornom procesu pod zakonima Kosova. Ove opštine sada rade pod zakonima Kosova. A u oktobru prošle godine postavljen je kosovski sudski sistem u četiri opštine."

"Stav EU prema Srbiji bio je vrlo jasan na sastanku koji smo imali u Briselu i koji je trajao oko 20 sati. Tom prilikom se EU sa ozbiljnošću ponela prema ovom pitanju – da se ono mora završiti i da neće više biti odlaganja," rekla je Tahiri.

Govoreći o pitanju razgraničenja između Severne i Južne Mitrovice, ističe da je i EU izdala pravno tumačenje kojim se potvrđuje da je administrativna linija između dve opštine preko reke Ibar.

"Hoću da vam kažem da je EU, videvši Rakića (Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice, prim.red.) kako, pod uticajem Srbije, odbija administrativnu liniju preko reke Ibar, izdala pravno tumačenje na osnovu Ahtisarijevog plana, kojim se potvrđuje administrativna linija preko reke Ibar," naglasila je Tahiri i pojasnila zašto beogradska strana nije prihvatila ovaj plan:

"Kao što znate, jedan od razloga zašto Srbija nije prihvatila Ahtisarijev sporazum je taj što je ona zahtevala da administrativna linija bude reka Ibar, ali je kosovska delegacija bila istrajna u svom stavu, te je administrativna linija ostala preko reke Ibar," istakla je ona.

Otvaranje mosta i razgraničenje Severne i Južne Mitrovice dva odvojena pitanja

Treća faza dijaloga – mirovni sporazum "između dve zemlje"

Tahiri se, takođe, osvrnula na dijalog Beograda i Prištine, koji će, u "trećoj fazi", kako tvrdi, rezultirati mirovnim sporazumom i obostranim priznanjem "dve zemlje", ali i, između ostalog, ratnom odštetom.

"Dakle, zahteva se da se u trećoj fazi procesa postigne mirovni sporazum između dve zemlje, koji će uključiti glavna pitanja kao što su demarkacija granice između Kosova i Srbije, obostrano priznavanje dve zemlje, potom i ratna odšteta, sukcesija i još neka druga pitanja. Ove ideje smo predstavili 2014. u Briselu," rekla je na kraju intervjua kosovska ministarka za dijalog.

Tahiri je istakla i da su pitanje otvaranje mosta i pitanje razgraničenja dva različita i odvojena pitanja. Proces otvaranja mosta i "uklanjanja barikade" se sprovodi pod okriljem EU, o čemu se razgovara u Briselu, dok je pitanje razgraničenja dve opštine, odnosno utvrđivanja administrativnih linija, „unutrašnje pitanje Republike Kosovo“.

"To pitanje je uređeno vrlo jasno kosovskim zakonima," rekla je ona.

Zadatak radne grupa na Kosovu da potpiše memorandum o razumevanju sa linijom preko Ibra

S obzirom na to, kako je istakla, da se radi o unutrašnjem pitanju Kosova, Tahiri je naglasila da se o utvđivanju međuopštinske administrativne linije neće razgovarati u Briselu, već da je to zadatak radne grupe s Kosova.

Postoji radna grupa u okviru Kosova, koju predvodi Ministarstvo za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine, zajedno sa gradonačelnicima severne i južne Mitrovice, podsetila je Tahiri, dodajući da je njihov zadatak da potpišu memorandum o razumevanju sa kojim će se potvrditi adminsitrativna linija preko Ibra.

U nedelju, 14. avgusta, započeće proces takozvane revitalizacije glavnog mosta na Ibru. Nakon radova na rekonstrukciji, most će u potpunosti biti otvoren do 20. januara 2017. godine. Pitanje mapa administrativnih linija i katastarskih oblasti u Suvom dolu i Brđanima, oko kojih se spore opštine Severna i Južna Mitrovica biće rešeno do 14. oktobra – saopšteno je ove nedelje iz Beograda, Prištine i Brisela, nakon što su glavni pregovarač sa srpske strane, Marko Đurić, i kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, prošle nedelje dogovorili o "poslednjim preostalim detaljima" za sprovođenje Sporazuma o mostu. Ovo je drugi put da se najavljuje početak revitalizacije mosta i rešenje pitanja administrativnih linija, nakon što je to učinjeno oktobra prošle godine. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.