Tahiri: Ako Srbija ne prizna Kosovo imaćemo rat; Kozarev: Molim albanske političare da se ne igraju vatrom

kozarev i edita

Kako prenose kosovski mediji, bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom, Edita Tahiri, izjavila je danas da „ukoliko Srbija ne prizna Kosovo u postojećim granicama – imaćemo rat“. Prateći izjavu, usledila je reakcija iz Kancelarije za KiM – „Srbija nikada neće pod pretnjama priznati ono što je nastalo kao plod otimačine, neprava i nasilja“. 

Bivša šefica pregovaračkog tima Prištine je danas, kako pišu kosovski mediji, učestvovala u panelu „Put ka konačnom sporazumu Kosova i Srbije“ u Prištini, gde je govorila o dijalogu.

„Dijalog nisu zaustavile takse od 100 odsto već to što je država Kosovo bila u opasnosti“, izjavila je, prenosi Gazeta Express.

Prema njenim rečima, Kosovo i Srbija nisu „dve Nemačke“.

„Ako Srbija ne prizna Kosovo u postojećim granicama tj. kao nezavisnu državu, imaćemo rat“, izjavila je.

Nedugo zatim, iz Beograda, zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev, uputio je „molbu i upozorenje“.

„Molim i upozoravam albanske intelektualce i političare na Kosovu i Metohiji da se ne igraju vatrom i da ne izlažu nedužan narod stradanju zbog svojih ličnih frustracija ili poslovnih kombinacija“, poručio je Kozarev.

Kozarev poručuje da Srbija „nikada neće pod pretnjama priznati ono što je nastalo kao plod otimačine, neprava i nasilja“.

Dodaje da je albanski ali i srpski narod na KiM „talac neodgovorne, ratnohuškačke političke elite koja ga drži u stalnom strahu i neizvesnosti“.

Srbija će činiti sve da sačuva mir, kaže Kozarev, „ali naš trud će biti uzaludan ako i ostali ne pokažu makar minimum razuma, dobre volje i uzdržanosti“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.