Tačijevi lobiraju protiv tribunala

Izvor: (tekst na srpskom u originalu preuzet) RTK 2

Kosovski premijer Hašim Tači poslao je izaslanike u Vašington kako bi zatražili od američke administracije podršku protiv osnivanja tribunala za zločine na Kosovu, prenosi list ”Tribuna”.

Tači je u Vašington poslao političkog savetnika Bekima Čolakua i ministarku za evropske integracije Vljoru Čitaku.

Reč je o tribunalu čiji bi predmet bili zločini OVK koje je izvestilac Saveta Evrope Dik Marti naveo u izveštaju o trgovini organima otetih Srba i drugih žrtava na Kosovu.

Hašim Tači preko svojih ”emisara” traži od americke administracije više vremena do osnivanja Tribunala, da njegovo sedište bude na Kosovu i da funkcioniše kao posebno odeljenje u sudskom sistemu Kosova, ali i da sudi za sve zločine ”a ne samo jedne strane”, pise list. 

Kosovska vlada naime smatra da bi u formi koju je predstavila EU ovaj tribunal narušio ugled Kosova i prejudicirao krivicu jedne strane obzirom da će na osnovu nacrta statuta on tretirati samo zločine iz izveštaja Dika Martija. 

”Celo lobiranje se radi tajno. Zbog toga se Tači nije konsultovao ni sa ljudima unutar kosovske vlade, navodi ”Tribuna”, pozivajući se na neimenovane izvore, ali napominje da se Tači ipak izgleda o tome konsultovao sa liderom DSK Isa Mustafom i liderom ABK Ramušem Haradinajom.

”Tribuna” je ranije pisala da je nakon ”pretnje” da će biti formiran ovaj tribunal kosovska vlada povukla zahtev da se okonča mandat misije Euleksa na Kosovu otvarajući put da se misiji produži mandat a da tribunal bude posebno odeljenje u kosovskom Vrhovnom sudu koje bi činile međunarodne sudije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.