Nastavak dijaloga zavisi od sprovođenja sporazuma

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Budućnost dijaloga i Sporazuma od 19. aprila će zavisiti od dinamike sprovođenja tačaka koje se odnose na potpuno uklanjanje ilegalnih struktura Srbije, stavljanja u funkciju Asocijacije srpskih opština u skladu sa kosovskim zakonima, sporazuma o sudovima na severu kao i sporazuma postignutih u tehničkom dijalogu, prenosi "Koha ditore".

Uprkos zastojima u implementaciji sporazuma, Vlada Kosova očekuje da će format sastanaka između Kosova i Srbije na političkom nivou ostati isti i posle završetka izbora u Srbiji.

Dok ne bude formirana nova vlada u Srbiji neće biti održan ni jedan sastanak između premijera Tačija i Dačića, saopštili su zvaničnici kosovske vlade. 

Inače, mnoge tačke sporazuma od 19. aprila koje je do sada trebalo da budu ispunjene su u zastoju, zbog odbijanja Srbije da ih sprovede, tvrde sagovornici "Koha ditore". 

Dnevnik "Zeri" ocenjuje da kosovska i srpska strana još uvek ne mogu da se dogovore u Briselu o policajcima i osiguranju vozila. 

Dve strane su o tome razgovarale u Briselu 20. februara 2014, ali i dalje nema konkretnog rezultata. 

Rahim Pacoli, šef tehničke delegacije Kosova za pitanje policajaca je najavio da bi Beograd i Prisstina uskoro mogle da postignu sporazum o policajcima i osiguranju. 

Pacoli je rekao da se sa srpskom stranom razgovara da se u sporazum o policiji stavi da u slučaju nezgode na licu mesta mogu da budu prisutni i albanski i srpski policajci. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.